FORBRUKERTEKNOLOGI

Windows stue-PC-er er merkelig dyre

Den norske IT-bransjen girer opp med Windows-baserte stue-PC-er, men de er merkelig dyre.

13. mai 2005 - 08:00

Norske PC-leverandører har i det siste lanserte en rekke Windows Media Center-modeller. Maskinene er ekte stue-PC-er på størrelse med en videospiller. Med tv-en som skjerm og en fjernkontroll lar disse maskinene deg spille av, ta opp og brenne både musikk og video.

Aktører som HP, PS Data og Cinet girer dermed opp mot lanseringen av den norske versjonen av Windows Media Center. Da vil brukere kunne bla i en norsk tv-guide og velge med ett klikk hva maskinen skal ta opp med, men foreløpig selges maskinene med engelsk Media Center. (Les mer om Windows Media Center i boksen til høyre.)

Men maskinene er merkelig dyre. PS Data MultiCenter 280M er representativ og koster 12.000 kroner selv om maskinen bare har en 80 GB harddisk og en Celeron-prosessor. 512 MB minne, et grafikkort til 500 kroner og en enkel DVD-brenner tilsier en pris på 5000-6000 kroner, ikke det dobbelte.

Prisnivået er åpenbart et bransjeproblem: På engelske nettsteder er det vanskelig å finne maskiner til under 900 pund – 10.500 kroner.

De høye prisene vil trolig bremse salget på hva PC-bransjen håper ville blitt et helt nytt marked.

Jarle Bjorbekk, produktansvarlig hos PS Data gir en forklaring.

– Du får to vanlige PC-er til samme prisen, medgir han.

Han forteller at PS Data kjøper halvferdige maskiner fra Intel og putter inn tre komponenter. PS Data tar seg ikke godt betalt, det er Intels halvferdige maskin som er dyr – sluttkundepris på denne er 8300 kroner, forteller Bjorbekk.

– Disse maskinene skiller seg fra vanlige PC-er med et stort utvalg plugger på baksiden og forsiden. Dette sammen med at maskinene er nye og volumene er små, gjør at de blir dyre. Prisene vil falle etter hvert, sier Bjorbekk til digi.no.

Her kan du lese mer om PS Datas Media Center maskin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.