Windows Vista kan bare flyttes én gang

Windows Vista kan bare flyttes én gang

Med Windows Vista strammer Microsoft inn Windows-lisensen for hjemmebrukere.

Har du en PC med retail-versjonen av Windows XP, kan du med god samvittighet og uten problemer installere operativsystemet på en ny PC, så lenge du sletter det fra den opprinnelige maskinen. Dette kan gjøres gjentatte ganger og er noe av det man får i tillegg ved å velge retail-versjonen framfor den langt billigere OEM-versjonen, som er begrenset til én maskin. Se punkt fire i Windows XP-lisensen.

Men med Windows Vista innskjerpes reglene.

Kjøper du en retail-versjon av Windows Vista Home Basic, Home Premium eller Ultimate, vil ikke denne kunne flyttes fra maskin til maskin et ubegrenset antall ganger. I stedet vil man bare kunne flytte operativsystemet én gang. Da låses det til den siste maskinen.

De aller fleste PC-brukerne vil ikke bli berørt av dette. De kjøper enten en PC hvor OEM-utgaven allerede er installert, eller bygger sin egen PC og kjøper en OEM-utgave sammen med for eksempel hovedkortet.

    Les også:

Spørsmålet er hvilken linje Microsoft vil legge seg på når det gjelder oppgraderinger av maskinvaren. Vil for eksempel bytte av hovedkort i en maskin være nok til at det ikke er den samme maskinen i Microsofts øyne. Dette er ikke definert i lisensbetingelsene. I dag kan man, i hvert fall uoffisielt, ringe Microsofts supporttelefon og få en kode til å aktivere også OEM-versjonen hvis ikke får aktivert OEM-versjonen av Windows XP på nytt etter utskifting av større maskinvarekomponenter.

Det som derimot oppgis i lisensbetingelsene, er at Basic- og Premium-utgavene av Vista Home ikke kan kjøres på virtuell eller emulert maskinvare. Det kan derimot Ultimate-versjonen.

Til toppen