Windows Vista kommer i sju varianter

Listen over alle de nye Vista-verjsonene er lekket, og røper to nye topp-versjoner.

Listen over alle de nye Vista-verjsonene er lekket, og røper to nye topp-versjoner.

Windows Vista, den lenge etterlengtede etterfølgeren til Windows XP, har tatt lang tid å utvikle, kanskje fordi den kommer i mange versjoner. Tidligere gikk Vista under kodenavnet Longhorn. Nå ser det ut til at Vista får sju forskjellige etternavn.

Lanseringsdato er foreløpig en gang høsten 2006.

    Les også:

For å blidgjøre både kunder og reguleringsmyndigheter skal Microsoft tilby hele sju versjoner. Det hevder Paul Thurrot i windowsitpro.com, som oppgir at han har fått eksklusiv innside informasjon.

Versjonene kan deles i to kategorier, hjemme og bedrift. For hjemmekategorien lager Microsoft Windows Vista Starter Edition, Basic Edition, Home Premium Edition og Ultimate Edition.

De tre resterende versjonene er for bedrifter: Small Business Edition, Professional Edition og Enterprise Edition.

Windows Vista Starter Edition er billigversjonen rettet mot brukere med begrensede behov i land med lav inntekt. Den skal kun tillate tre applikasjoner å kjøre samtidig, og har en rekke andre begrensninger. Dette produktet tilsvarer XP Starter Edition, og vil ikke bli solgt i rike land.

Windows Vista Home Basic Edition skal bli en enkel versjon av Windows Vista rettet mot hjem med kun en PC. Den likner mest på den gamle Windows XP Home Edition, og har et langt rikere utvalg funksjonalitet enn Starter Edition.

Windows Vista Home Premium Edition vil få mer funksjonalitet fra Windows XP Media Center Edition, it tillegg til alt fra Basic-versjonen. Thurrot hevder at denne versjonen også får støtte for DVD-ripping, uten å gi mer detaljer om dette. Den skal også få tablet-PC-støtte, mer funksjonalitet rettet mot mobilitet, slik som bedre støtte for presentasjoner og ekstra skjermer eller andre fremvisere. I tillegg blir det støtte for P2P ad-hoc møteoppsetting, WLAN-autokonfigurering og roaming, backup til nettverk, fildeling over Internett, mer synkronisering, og mye mer. Denne versjonen skal være rettet mot PC-entusiaster, fler-PC-hjem, hjem med barn og brukere av bærbare PC-er.

Windows Vista Professional Edition legger vekt på sikkerhet og stabilitet for bedrifter av alle størrelser. Den vil gi kompatibilitet med nettverkprotokoller som ikke er Microsoft, slik som Netware og SNMP, Remote Desktop, IIS Web server, og kryptert filsystem (EFS). Den får også tablet- PC-funksjonalitet.

Windows Vista Small Business Edition er designet for små bedrifter uten egne IT-ansatte. Det er en påbygging av Windows Vista Professional og har ingen forløpere i Windows XP. Funksjonaliteten er ennå ikke helt fastlagt, men skal gjøre det enklere for denne typen brukere å holde orden på et mindre antall PC-er.

Windows Vista Enterprise Edition skal bli en utbygging av Windows Vista Professional Edition. Den får nye funksjoner innen virtuell PC, flerspråk- brukergrensesnitt, og sikker oppstart med ny krypteringsteknologi, kalt «Cornerstone». Det er ingen tilsvarende versjon av Windows XP og målgruppen er IT-sjefer, beslutningstakere og informasjonsarbeidere, samt vanlige bedriftsbrukere.

Windows Vista Ultimate Edition skal ta det beste fra Vista Home Premium og Vista Pro Edition, og inkluderer all funksjonaliteten fra begge versjonene, i tillegg til funksjonalitet for å gi bedre ytelse til spill. Ultimate-eiere skal etter planen også få medlemskap i en slags klubb, der de får tilgang til ekstra tjenester slik som musikk, filmer, tjenester og ekstra kundeservice. Det vurderes også å inkludere en funksjon for å lage podkasting.

Til toppen