BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Whistler endelig på banen

Whistler har lenge latt vente på seg, og enkelte har spekulert i om den kanskje ikke ble realisert denne gangen heller. I går sendte Microsoft den ut til flere betatestere og utviklere.

Microsoft annonserte på tirsdag, ifølge Reuters, lanseringen av første testversjon av deres nye, brukervennlige operativsystem med kodenavn Whistler.

Whistler er Microsofts nye operativsystem som skal bli en blanding av Windows 98 og Millennium, som er hjemmesystemene, og Windows NT og 2000, som er bedriftssystemene. Her skal den arve henholdsvis utseende og funksjonalitet, og stabilitet.

- Lanseringen av beta 1 av Whistler representerer et steg i å utvikle vår visjon for Windows og vil gi programvare- og maskinvareutviklere kun èn kode å utvikle applikasjoner og maskinvare til - både for hjemme- og jobb-systemer, sier Brian Valentine, visepresiden i Windows-divisjonen.

Microsoft har for tiden to forskjellige versjoner av Windows. En som baserer seg på 20 år gamle DOS og en som er bygget på den nyere NT (New Technology) teknologien som er mye mer stabil.

Det har lenge vært strategien til Microsoft å få alle sine brukere over på NT-platformen, men dette har stadig blitt utsatt på grunn av prolemer med å lage ett enkelt produkt som frir til hjemmebrukere og de langt mer kresne bedriftene på en gang.

- En stor utfordring er å få kompatibiliteten hjemmebrukerene ønsker med spill og andre hjemmeprodukter. sa Shawn Stanford, en produktsjef i Windows-gruppen.

Planene videre, ifølge meldingen fra Reuter, er å lansere ferdigversjonen av Whistler i andre halvår i 2001. Den vil da lanseres for arbeidsstasjoner, med serverversjoner tett fulgt, i 32 bit. 64 bit-versjonen vil lanseres rundt samme tidspunkt som Intel lanserer sin 64 bit prosessor, Itanium.

Når Whistler er ferdig lansert regner Microsoft med å for alvor komme igang med sin .NET-satsning.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.