Windows XP endelig klar for Mac

Det nå bekreftet: Window XP kan kjøre på Intel-baserte Mac-er. Men ikke uten visse modifiseringer.

Det nå bekreftet: Window XP kan kjøre på Intel-baserte Mac-er. Men ikke uten visse modifiseringer.

Etter lanseringen av Apples Intel-baserte Mac-er, har to prosjekter fått mye oppmerksomhet. Det ene arbeider med å få Intel-versjonen av Mac OS X til å kjøre på vanlige PC-er, det andre med å få Windows XP til å kjøre på umodifiserte Intel-Mac-er.

Sistnevnte ser nå ut til å ha nådd fram til målet. En konkurranse utlyst av nettstedet Windows XP on an Intel Mac er nå avsluttet, etter at et av bidragene ble verifisert og funnet vellykket.

Problemet med de Intel-baserte Mac-ene er at de ikke har en klassisk BIOS, men i stedet er utstyrt med EFI, noe Windows XP ikke støtter. Da det nylig også ble kjent at heller ikke 32-bits utgaven av Windows Vista vil støtte EFI, ble det antatt at Windows på dagens Intel-Mac-er trolig ville forbli en utopi. Men den gang ei.

    Les også:

Problemet med manglende EFI-støtte i Windows XP er blitt løst ved at noen har laget en alternativ bootloader, som gjør det mulig å installere og laste operativsystemet på dagens Intel-Mac-er. Premien på mer enn 13.000 dollar har nok lokket til litt ekstra innsats.

Nå er det ikke slik at det bare er å kjøre bootloaderen og så virker det. Man er nødt til å fullføre en rekke trinn for å modifisere installasjons-CD-en til Windows XP (slipstreaming).

Det man behøver for å lage installasjons-CD-en, er en original Windows XP SP2-CD, brenneprogrammet Nero, en PC med CD-brenner og hvor Windows XP allerede er installert, en blank CD og filene som kan lastes ned her.

En gjennomgang av hvordan CD-en skal settes sammen, finnes på denne siden. Vær klar over at det trolig er et brudd på lisensbetingelsene til Microsoft å gjøre dette, selv om Microsoft tidligere har sagt at de er glade for alle nye områder hvor Windows kan benyttes.

Når CD-en er klar, skal den relativt enkelt kunne installeres på maskinen, selv om det antagelig vil innebære repartisjonering av harddisken, siden Windows XP må kjøres fra en NFTS-partisjon (eller FAT32).

En video av installasjonen på en iMac kan lastes ned fra denne siden (BitTorrent).

Til toppen