Windows XP får Longhorn-teknologier

Microsoft kom fredag med overraskende nyheter om de nye teknologiene i Windows XP-oppfølgeren Longhorn.

Microsoft kom fredag med overraskende nyheter om de nye teknologiene i Windows XP-oppfølgeren Longhorn.

Microsoft annonserte fredag at selskapet sikter mot å komme på markedet med neste klientutgave av Windows, som foreløpig kalles Longhorn, i løpet av 2006. Samtidig vil nøkkelelementene i utviklerplattformen Windows WinFX gjøres tilgjengelig for både Windows XP og Windows Servere 2003. En serverutgave av Longhorn skal fortsatt kunne ventes i 2007.

Det som også er klart, er at Longhorn i første omgang ikke vil inkludere lagringssystemet WinFS. Dette vil ifølge Microsoft komme på et senere tidspunkt.

Den mest overraskende nyheten er nok likevel det at utviklerteknologiene Windows WinFX blir tilgjengelige for Windows XP og Windows Server 2003 i 2006. Dette kan virke noe underlig, siden det er nettopp disse teknologiene Microsoft har omtalt for å holde interessen for Longhorn opp, til tross for stadige utsettelser i lanseringsplanene. Når Windows XP og Server 2003 for de samme løsningene, samtidig som WinFS er blitt utsatt på ubestemt tid, hva er det da som skal motivere eksisterende Windows-brukere til å oppgradere til Longhorn?

    Les også:

Selvfølgelig vil det være andre nyheter i Longhorn enn disse grunnsteinene - en oversikt finnes i denne artikkelen - men det er WinFS, Avalon og Indigo som Microsoft til nå har fokusert på.

For Windows XP-programvareutviklere er selvfølgelig planene gode nyheter, siden WinFX-baserte applikasjoner da vil kunne kjøres hos langt flere Windows-brukere på et tidlig tidspunkt.

Avalon er grafikkundersystem som blant annet skal kunne gi Windows-applikasjoner er et nytt brukergrensesnitt, mens Indigo er en metode for å bygge og kjøre sammenkoblede systemer bygget fra bunnen av rundt en webtjenesteorientert arkitektur. Dette skal gi sikrere og mer pålitelig meldingstransaksjoner og bedre samhandlingsevne.

Til toppen