- Windows XP fortsatt Vistas største problem

Selv om mange bedrifter nå planlegger å innføre Windows Vista, vil de fleste fortsatt beholde XP.

- Windows XP fortsatt Vistas største problem
Bilde:

Forrester Research har denne uken publisert en ny rapport skrevet av analytikeren Benjamin Gray, som forsøker å spå hvordan Windows Vista påvirker bruken av operativsystemer i større bedrifter.

- Den store nyheten er ikke at 32 prosent av selskapene vi spurte sa at de vil begynne å rulle ut Windows Vista innen utgaven av neste år. Den er at selskaper mener de har lykkes svært godt med å standardisere på Windows XP, sier Gray til IDG News Service.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 1001 IT-ledere i nesten 600 store selskaper i Nord-Amerika og Europa. Alle selskapene hadde minst tusen ansatte. 22 prosent av lederne var fra Global 2000-selskaper med 20.000 ansatte eller flere.

84 prosent av PC-ene i de intervjuede selskapene kjører i dag Windows XP. Dette er en oppgang fra 67 prosent i fjor. Gray ser ikke bort fra at XP nå er på toppen når det gjelder bruk, men understreker at mange selskaper ser fram til å kunne oppdatere til Windows XP Service Pack 3, som skal komme i løpet av første kvartal i 2008.

- Vistas største konkurrent er ikke Apple eller Novell eller Red Hat, det er Microsoft selv, det er XP, sier Gray. Han ser ikke bort fra at Microsoft etter hvert vil føle seg forpliktet til å utvide den vanlige supportperioden for Windows XP utover april 2009, som er utløpsdatoen per i dag. Operativsystemet er nå seks år gammelt.

Likevel mener ikke Gray at bedriftene ikke vil skifte ut XP med Vista på sikt. Det er bare et spørsmål om når og hvordan.

Ifølge undersøkelsen har nesten halvparten av de spurte selskapene planer om å ta i bruk Windows Vista. 7 prosent vil ha startet utrullingen innen utgangen av 2007. Et år senere skal tallet være 32 prosent, mens ytterligere 17 prosent har planer om å gjøre dette i 2009 eller senere.

Likevel er det svært mange som har revurdert Vista-planene. I mai 2006 sa 40 prosent av selskapene at de planla å rulle ut Vista i løpet av operativsystemets første leveår. Nå har altså bare 7 prosent startet.

Gray mener at manglende informasjon om systemkrav, for eksempel at 2 GB minne anses som et minimum for Vista, i tillegg til manglende kompatibilitet med mye programvare, er blant årsakene til at planene nå er langt mindre aggressive.

Selskapene som fortsatt bare er på planleggingsstadiet når det gjelder Vista-utrullingen, oppgir at 10 til 40 prosent av programvaren deres er inkompatibel med Vista.

At Vista til slutt vil blir tatt i bruk, er Gray overbevist om. Årsaken er den manglende konkurransen i dette markedet.

- Linux og Mac har 1 eller 2 prosent, og i noen tilfeller, slik som Europa og de største selskapene, er de ikke engang registrerbare. Microsoft eier dette området, og jeg kan ikke se at det vil endres, sier han til IDG News Service.

Til eWeek sier Gray likevel at den store mengden forespørsler fra Forresters klienter om Linux på skrivebordet klart indikerer at Linux ikke kommer til å forsvinne med det første.

- Forvent at Linux kommer til å vokse i løpet av det neste året, for distributørene jobber hardt for å gjøre det til en løsning i enterprise-klassen.

Les mer om:
;