Windows XP i nesten alle minibanker

Også i Norge.

Banker over hele verden har ventet til slutten av tolvte time med å bytte ut snart helt utdaterte Windows XP i minibankene med noe som er langt sikrere og moderne.
Banker over hele verden har ventet til slutten av tolvte time med å bytte ut snart helt utdaterte Windows XP i minibankene med noe som er langt sikrere og moderne. Bilde: imago/Michael Weber/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. jan. 2014 - 09:33

Microsoft slutter å støtte Windows XP den 8. april i år. Det betyr at selskapet ikke lenger vil gi ut sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet til vanlige brukere. Premier Support-kunder kan derimot betale en sum per pc for å få sikkerhetsoppdateringer flere år framover.

Dessuten lover Microsoft å gi ut oppdateringer til selskapets antivirusprodukter for Windows XP helt fram til 14. juli 2015. Men selskapet oppgir at dets forskning viser at effektiviteten til antiskadevare-løsninger er begrenset på operativsystemer som ikke lenger blir oppdatert.

Dette berører en selvfølgelig en mengde pc-brukere, trolig mellom 20 og 30 prosent, men også en mengde spesialiserte systemer. Minibanker er blant disse.

Til Bloomberg Businessweek sier Robert Johnston, markedsdirektør ved NCR, den største leverandøren av minibanker i USA, at mer enn 95 prosent av alle minibanker, både i USA og globalt, er basert på Windows XP. Riktignok er en andel av disse basert på spesialutgaven Windows XP Embedded, som Microsoft vil støtte helt fram til 12. januar 2016. Men de øvrige vil etter alt å dømme stå uten sikkerhetsoppdateringer etter at den første lappetirsdagen i april er over.

DNB

Også i Norge er det mange minibanker som benytter Windows XP. Digi.no har spurt DNB, Norges største bank, hva som er situasjonen hos dem.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, bekreftet at det fortsatt er Windows XP som kjøres i de fleste minibanker. <i>Bilde: DNB</i>
Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, bekreftet at det fortsatt er Windows XP som kjøres i de fleste minibanker. Bilde: DNB

– Det er våre leverandører av kontanthåndtering og programvare, Loomis og Nets, som i dag eier våre minibanker og har ansvaret for programvare og oppdatering. Det stemmer at de fleste minibanker kjører på Windows XP, og våre leverandører jobber for tiden med tidspunkt for oppgradering av programvaren, skriver Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, i en e-post til digi.no.

Han legger til at oppdateringene ikke vil få merkbare konsekvenser for kundene, og at programvareoppdateringene etter det DNB kjenner til skal kunne gjøres uten å skifte ut maskinvaren.

Westerveld forklarer videre at oppdatert sikkerhetsprogramvare, sammen med det faktum at automatene kjøres i et sikret og lukket nettverk, skjermet fra ekstern tilgang fra for eksempel Internett, gjør at sikkerheten vil bli ivaretatt.

– Vi følger opp våre leverandører for å sikre en rask overgang til operativsystem som har support utover 2015, sier Westerweld og poengterer at det hele er en global utfordring på automatområdet, uavhengig av leverandør.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.