Windows XP skal selges i minst to år til

Poenget er å hindre Linux fra å overta helt innen de aller rimeligste bærbare PC-ene.

Windows XP skal selges i minst to år til

Poenget er å hindre Linux fra å overta helt innen de aller rimeligste bærbare PC-ene.

Microsoft kunngjorde i går at de vil opprettholde leveranser av det aldrende operativsystemet Windows XP Home i hvert fall fram til 30. juni 2010. Dersom den neste hovedoppgraderingen av Windows, per i dag kjent som «Windows 7» skulle bli forsinket, lover Microsoft at XP Home vil være tilgjengelig i minst ett år etter at Windows 7 er på markedet.

Den offisielle begrunnelsen for å utvide levetiden til XP Home er at Microsoft vil dekke behovet til det de betegner som «en ny apparatkategori», døpt «ultra low.cost personal computers» (ULCPC), altså ultra rimelige PC-er.

Microsoft presiserer i sin beskrivelse av denne kategorien at det dreier seg om små bærbare PC-er.

– Partnere og kunder har fortalt Microsoft at de ønsker Windows på denne nye apparatkategorien, fordi bare Windows kan tilby gjenkjennelse, kompatibilitet og support, heter det i den offisielle redegjørelsen.

Det som synes å være poenget er at Microsoft er tatt på sengen av den uventede populariteten til ultrasmå Linux-drevne bærbare som Asus EEE (se bildet), og vil sikre at konkurrerende leverandører muligheten til å tilby Windows på slike maskiner framfor å overlate markedet helt til Linux.

I et intervju lagt ut på Microsofts pressesider, forteller produktsjef Michael Dix for Windows-klienter at ULCPC-er appellerer både til førstegangsbrukere og til erfarne brukere som i bestemte situasjoner ønsker seg en mellomting mellom en fullbåren PC og et rent surfebrett. Dix beskriver ULCPC-er som apparater med begrensede ressurser, særlig små skjermer og svake prosessorer.

En annen egenskap ved ULCPC, slik Dix beskriver den, er flashminne i stedet for harddisk. Det innebærer at Microsoft ikke bare skjeler til Asus EEE, men også til XO-maskinen fra stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC) som de for øvrig er i ferd med å utvikle en tilpasset Windows-utgave for.

Dix viser til at Microsoft nettopp har opprettet en egen nettside for sine tanker rundt ULCPC, der det blant annet er lagt ut et pdf-dokument med denne tittelen: Guidelines for Designing Flash-Based Ultra Low Cost PCs for Windows XP, datert 3. april 2008.

Dix sier ingenting om i hvilken utstrekning ledende PC-leverandører kan tenkes å rette seg etter Microsofts mal for Windows-baserte ultrarimelige bærbare.

    Les også:

Til toppen