UTVIKLING

WinPhone-utviklere gis nye muligheter

Snart får applikasjonene langt mer tilgang til selve systemet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 2011 - 11:16

Microsoft kommer i mai med en ny versjon av Windows Phone Developer Tools som sammen med neste generasjon av mobilplattformen, foreløpig kalt «Mango», skal gi applikasjonsutviklere en del nye muligheter.

Mango-oppdateringen åpner for applikasjonsmultitasking for bakgrunnsprosessering, lyd- og filoverførring og raskt veksling mellom applikasjoner.

– Vi ønsket å åpne for en mengde scenarier med bakgrunnskode, men vi ønsket å gjøre det på en måte som kan beskytte batteriet, fortalte Jo Belfiore, Microsofts programsjef for Windows Phone, under Microsofts MIX-konferanse i Las Vegas i går.

Microsoft tilnærming til dette involverer noe selskapet kaller for «live agents». Dette er kode som utviklerne må inkludere som en separat del av sine applikasjoner. Denne delen skal sørge for at applikasjonene kjøres på en batterivennlig måte.

Når enheten drives kun av batteriet, vil applikasjonen kjøres bare i korte perioder om gangen. Men agentene vil få beskjed når enheten er koblet til en strømforsyning eller WLAN, og da skal applikasjonene kunne kjøres for fullt. Agentene skal også kunne oppdatere de aktive «flisene» som er så sentrale i brukergrensesnittet til Windows Phone 7.

Joe Belfiore, Microsofts sjef for Windows Phone-plattformen, under MIX 2010.
Joe Belfiore, Microsofts sjef for Windows Phone-plattformen, under MIX 2010. Bilde: Harald Brombach

– Agentene er vårt forsøk på å balansere de to problemene med å la deg kjøre kode i bakgrunnen, men sikrer at brukeren har en høyst forutsigbar batteriopplevelse hvor de ikke aktivt behøver å administrere kjørende prosesser på egenhånd, sa Belfiore. Han hevder at dette er noe Android-brukere må forholde seg til.

– Android-plattformen, for eksempel, har vilkårlig tredjepartskode kjørende i bakgrunnen, og det er ganske typisk at brukerne må utføre oppgaveadministrasjon på egenhånd for å finne ut hvilken applikasjon som gjør hva og som påvirker batteriet, fortalte han.

Microsoft lover også at dypere integrasjon med mobilen, slik at applikasjoner i større grad kan utnytte mulighetene som tilbys av flisene, Live Tiles.

Applikasjonene skal også få forbedret tilgang til mobilens sensorer.

– Det viser seg at når du har et kompass og en gyro og du forsøker å posisjonere objekter i den virkelige verden, kan du få en rå strøm med data kan føre til høy bruk av batteriet, og vi ønsket å sørge for at det fungerer litt bedre. Det krever også noe ganske innviklet matematikk å få dette riktig, det øker tiden det vil ta for utviklere å skrive applikasjoner, noe som kanskje fører til at noen lar være å lage visse typer applikasjoner, sa Belfiore.

Løsningen på dette er en plattformegenskap som Microsoft kaller «motion sensor». Dette innebærer en integrasjon av kompasset og gyroen som skal gjøre det enkelt å lage bevegelsesorienterte applikasjoner. Dette kan blant annet kombineres med tilgangen til mobilens kamera og brukes i applikasjoner som tilbyr utvidet virkelighet (augmented reality).

De kommende utviklerverktøyene inkluderer også et nytt profileringsverktøy og en ny emulator. Det vil bli mulig å inkludere både Silverlight og XNA i samme prosjekt, og det vil tilbys strukturert lagring som åpner for tilgang til SQL-databaser.

Dessuten vil mobilens kalender og kontakter nå bli tilgjengelige via applikasjoner.

– Én ting som er virkelig viktig for oss er å slippe løs alle de kreative ideene og de utrolige tingene utviklere kan gjøre. Vi ser på noe det folk der yte har gjort med Kinect, og det er rett og slett ufattelig stilig. Vi har til hensikt å fortsette å legge til egenskaper til plattformen slik at også vi kan se tilsvarende utrolig ting, sier Belfiore i en separat pressemelding.

I pressemeldingen fortelles det at Windows Phone Marketplace vil bli tilgjengelig i langt flere land. Det loves en dedikert markedsplass for spill, foreldrekontroll og en ny tjeneste for distribusjon av betaer.

Søkefunksjonaliteten skal forbedres, det skal bli mulig for flere å betale via mobilregningen og flere land skal få støtte for Microsoft annonse-SDK.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.