FORBRUKERTEKNOLOGI

WLAN-alternativ i hjemmet kan få det tøft

Utfordringene står i kø for den kommende, trådløse kommunikasjonsteknologien UWB.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. okt. 2005 - 11:55

UltraWideBand (UWB) er navnet på en trådløs teknologi som blant annet skal kunne utfordre WLAN som trådløs kommunikasjonsløsning på konsumentmarkedet. Freescale Semiconductor er blant selskapene som satser hardest på UWB. Selskapet leverer både brikker for UWB-kompatibelt utstyrt og sluttbrukerprodukter med UWB-støtte. Selskapet hevder ifølge Investor's Business Daily at UWB kan det meste som er mulig med WLAN, bare bedre.

UWB har i dag to betydelige fordeler i forhold til WLAN. Den ene er båndbredden på 100 Mb/s, som er nesten dobbelt så høy som standard WLAN i dag. Dette gjør det blant annet mulig å overføre video med høyere oppløsning trådløst mellom for eksempel et kamera eller en set-top-boks, og en tv, enn det som er mulig med WLAN. Dette krever selvfølgelig at både kamera og tv støtter den trådløse teknologien. Et slikt oppsett ble vist fram av kinesiske Haier tidligere i år. Selskapet benytter brikker fra Freescale.

Den andre fordelen er at det er enklere for brukerne å sette opp en UWB-forbindelse enn en forbindelse basert på WLAN.

I et forbrukermarked, hvor det forventes at løsningene fungerer uten større vanskeligheter for brukerne, er dette selvsagt viktig. Likevel er det alt annet enn sikkert at UWB vil erstatte WLAN som trådløs kommunikasjonsløsning mellom enheter i hjemmet. I dag finnes det en rekke medieavspillere som mottar innhold fra for eksempel en PC via WLAN.

    Les også:

Det største problemet er trolig at situasjonen for arbeidet med en felles standardisering av UWB, er fastlåst. Freescale støtter én UWB-standard, mens en rekke andre selskaper, inkludert Intel, HP, Philips og Samsung, støtter en annen standard.

- Det kan komme til å bli forskjellige UWB-systemer på markedet. Konsumentene vil måtte velge hvilken type UWB de ønsker, sier Martin Rofheart, avdelingsdirektør i Freescale, til Investor's Business Daily. Han mener likevel at en endelig, felles standard ikke er nødvendig for at UWB skal bli en suksess.

Rofheart kan ha rett. Kampen mellom blant annet VHS og Beta førte ikke til at forbrukerne unnlot å kjøpe videomaskiner. Men frustrasjonen ble nok etter hvert stor for de forbrukerne som hadde satset på Beta, som etter hvert forsvant helt fra markedet.

UWB har også enkelte tekniske svakheter som kan få betydning for brukernes valg. Det ene er rekkevidden, som i praksis er begrenset til rommet enheten befinner seg i. UWB skal ikke kunne sendes rundt hjørner eller gjennom solide vegger, noe WLAN er langt bedre til. Og enhetene må ikke stå lenger fra hverandre enn omtrent 25 meter, mens WLAN har en rekkevidde på omtrent 100 meter ved gode forhold.

Dessuten står ikke utviklingen av WLAN stille. En ny versjon, 802.11n, som nå er under utarbeidelse, skal gi dobbelt hastighet i forhold til dagens 802.11g (og a), omtrent det samme som UWB kan levere. I tillegg har Intel og Microsoft tidligere i høst foreslått løsninger som skal innebære at brukerne bare trenger å trykke på en knapp for å knytte PC-en eller andre enheter med WLAN-støtte til det trådløse nettverket. Trolig blir dette en del av Windows Vista, men om det får utbredt støtte blant de andre aktørene, er for tidlig å si.

Uansett er WLAN-aktørene sikre på at UWB ikke er noen trussel.

- UWB vil aldri erstatte WLAN, sier Cesar Vohringer til Investor's Business Daily. Han er teknologisjef for konsumentelektronikkenheten til Philips Electronics, et selskap som - som nevnt - også støtter den ene av UWB-standardene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.