FORBRUKERTEKNOLOGI

WLAN på jernbanen står i stampe

BaneTeles plan om trådløs internettilgang på alle togstasjoner ser ut til å trekke ut i tid.

Rett før påske kunngjorde BaneTele en avtale med britiske The Cloud om å utstyre Norges jernbanestasjoner med trådløs tilgang til Internett (WLAN).

De første stasjonene med trådløse internettsoner er Nationaltheatret, Oslo S og Lillestrøm. På vanlige dager håndterer disse stasjonene 100 000 reisende.

Tilbudet var operativt fra 1. april, og den første måneden internettbruken være gratis.

    Les også:

BaneTeles plan er å utstyre alle Norges 400 jernbanestasjoner WLAN. Store deler av utbyggingen skal gjennomføres i løpet av 2006.

Banetele sitter på et av Norges mest moderne bredbåndsnett. Det er hele 12 500 kilometer langt og knytter sammen over 70 byer og tettsteder – fra Tromsø i nord til Farsund i sør.

Michael Fallén i The Cloud Nordic uttalte i mars til digi.no at bruken av Internett de første månedene vil være avgjørende for senere bruk. Snaue to måneder etter åpningen er han svært knapp i sine vurderinger.

Han vil ikke uttale seg om bruken så langt, og heller ikke hvilke stasjoner som står for tur for videre utbygging.

– Vi ønsker å kunne bygge ut videre til høsten, men det vil avhenge av hva Banetele og Jernbaneverket ønsker og hva vi kan tilby våre besøkende, sier han til digi.no.

Fallén håper på samme erfaringer som Sverige, der reisende bruker tjenesten stadig mer. Trafikken har doblet seg hver måned siden i høst.

Salgsansvarlig Torgeir Letting i BaneTele sier til digi.no at trådløse soner foreløpig bare er et prøveprosjekt, og at selskapet vil avvente og se om folk vil ha tjenesten og om de er villig til å betale for den, før de tar et standpunkt for videre utbygging.

Han mener det også vil være en jobb å få reisende til å forstå bruken av trådløst nett.

Tilbudet om gratis bruk i en måned i april ble heller ikke praktisert, men ble ifølge Fallén tilpasset det svenske systemet og debitert i svenske kroner.

The Cloud og Banetele håper spesielt på pendlere som en aktuell målgruppe. Tilbudet vil være 60 norske kroner for én time, 120 kroner for én dag og 320 kroner for én måned.

Den norske ordningen skulle iverksettes straks gratisperioden utløp, og skulle gi tilgang også til The Clouds WLAN-soner ved over 46 jernbanestasjoner i Sverige.

I tillegg har The Cloud bygget ut trådløse soner i 229 MacDonalds butikker.

En vellykket framdrift for The Cloud som en infrastrukturleverandør vil være å tegne avtaler med operatører og med internasjonale tilbydere av Internett-tilgang.

The Cloud har til sammen 11 000 «hotspots» i Europa og et tjuetalls operatører i Storbritannia som tilbyr tjenester i deres WLAN-soner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.