JUSS OG SAMFUNN

Woodstock-bråk fortsetter på Internett

Bråket i forbindelse med årets musikkfestival i Woodstock fortsetter. Fremstående nyhetsorganisasjoner som Associated Press krever at politiet i New York fjerner bilder av mistenkte festivaldeltagere fra weben.

Herman Berg
10. aug. 1999 - 01:00
I alt 14 bilder ble plassert på The New York State Police sine egne nettsider den 30. juli i år. Uken før hadde en del deltagere på den årlige begivenheten i Woodstock gått amok og ødelagt for millioner av dollar.


Politiet i New York ønsker å bruke den samme effektive metoden som delstatspolitiet i Michigan etter en basketballkamp den 27. mars i år. Den gang benyttet politiet i East Lansing nettet som sin egen mediekanal hvor de kunne styre informasjonen på egen hånd. Bilder av pøblene ble lagt ut på nettet, noe som umiddelbart ga resultater, ifølge USA Today.

Denne gangen har imidlertid politiet vært svært uforsiktige i sin iver etter å få ringet inn de skyldige. Åtte av de 14 bildene som er publisert er nyhetsbyrået Associated Press (AP) sin eiendom. Bildene viser festivaldeltagere som tømmer en minibank, bryter seg inn i telefonautomater og rundstjeler en selgers lastebil.

På fredag hadde bildene ført til mer enn 150 tilbakemeldinger per e-post i løpet av en uke. Og politiet har slett ikke lyttet til kravet fra AP om å fjerne bildene.

- Vi synes ikke vi overtrer noen lover om opphavsrettigheter i dette tilfelle, sier den øverste juridiske rådgiveren for delstatspolitiet, Glenn Valle.

- Dette er stoff som allerede er publisert. Det er som å gå rundt med forsiden av New York Daily News og spørre om man har sett denne mannen, sier Valle til Assoicated Presss.

Sam Boyle, som leder New York-avdelingen til AP, sier de har to bekymringer; det ene er opphavsrett-bruddet, og det andre er den journalistiske uavhengigheten fra politimyndighetene.

Og AP får støtte fra en rekke nyhetsorganisasjoner og medier, blant annet New York Daily News. Redaktør Debby Krenek sier til AP at publikums tillit til pressens uavhengighet og etterrettelighet vil bli svekket.

- Pressens utsendte vil etter hvert uungåelig oppfattes som å operere å vegne av myndighetene. Vil vil måtte kompromisse på våre muligheter til å rapportere uavhengig og grundig, sier hun.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.