BEDRIFTSTEKNOLOGI

Word utvides med OpenOffice-format

Microsoft har utviklet en gratis pluginn som lar Word bruke OpenOffice-formatet ODF.

2. feb. 2007 - 08:55

Flere amerikanske nettmagasiner er blitt informert om at Microsoft i løpet av dagen vil kunngjøre at de har klar et gratis tillegg til Word som lar tekstbehandleren åpne og lagre dokumenter i Open Document Format (ODF), dokumentformatet til OpenOffice.org som ble ratifisert som åpen standard av ISO i fjor.

Tillegget – en «pluginn» – vil først gjøres tilgjengelig på utviklerforumet SourceForge, deretter også på Microsofts eget nettsted. Det skal distribueres under åpen kildekodelisensen BSD.

Tillegget passer til både tidligere – Word 2003 og XP – og kommende – Word 2007 – utgaver av Microsofts tekstbehandler.

Microsoft har fått tre partnere til å utvikle koden til tillegget. Den samme gruppen vil innen utgangen av året lage tilsvarende tillegg til regnearket Excel og presentasjonsprogrammet Powerpoint.

Arbeidet med den motsatte konverteringen – den som skal la brukere av OpenOffice åpne og lagre dokumenter i Microsofts åpne format Office Open XML – er overlatt til Novell, i samsvar med avtalen mellom Microsoft og Novell i fjor. Trolig vil denne konvertereren også være tilgjengelig i løpet av året.

Office Open XML – vekselvis forkortet til OOXML og Open XML – er godkjent av Ecma International som en åpen standard på linje med ODF. Microsoft klager over at IBM, de eneste som stemte mot Open XML i Ecma, prøver å hindre at Open XML går videre fra Ecma til ISO. Observatører venter at ISO godkjenner Open XML i løpet av året, og at en formell ratifisering kan være på plass i 2008.

Microsoft vil selv sørge for tillegg til Office 2003 og Office XP som lar brukere av disse pakkene åpne og lagre dokumenter, regneark og presentasjoner i Open XML.

ODF beskrives som et enklere format enn Open XML. Konverteringen fra Open XML til ODF kan derfor føre til at noen egenskaper ved dokumentet går tapt. Microsoft forsikrer at konvertereren er laget slik at ODF-versjonen skal bli så lik originalen som mulig.

Utviklingen av ODF og Open XML som internasjonalt anerkjente åpne standarder, og av frie konverterere dem i mellom, innebærer at bedrifter og organisasjoner kan fritt velge applikasjoner uavhengig av hva slags dokumentformat de ønsker å holde seg til.

Bevegelsen i retning åpne standarder for dokumenter ga seg i forrige uke utslag i at også Adobe kunngjorde at de vil gjøre det svært utbredte dokumentformatet PDF til åpen standard med ISO-ratifisering.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.