World DAB Forum vraker DAB for ny standard

World DAB Forum har vraket DAB til fordel for DMB. NRK og P4 må innse at DAB er avleggs, mener Per Morten Hoff.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge har sendt oss dette innlegget i forbindelse med at bransjekonsortiet World DAB Forum har vraket DAB-teknologien til fordel for den mer moderne DMB, og følgelig vedtatt å endre sitt navn til World DMB Forum.

Nyinnkjøpte DAB-radioer kan bli ubrukelige. Forbrukerne bør være kritiske når de nå skal kjøpe seg ny digitalradio. IKT-Norges råd er å vente på at den nye standarden DMB kommer i handelen.

NRK og P4 tviholder på DAB, og forteller det norske folk at DAB-radio er fremtiden. Det skjer samtidig som DAB av sitt eget verdensforum nå er lagt død, til fordel for en ny og vesentlig bedre standard.

Overgangen til ny radiostandard for Norge er en viktig sak som ikke kan overlates til radioaktørene selv å bestemme. Årsaken er ganske enkel. Hvert eneste hjem i Norge vil måtte forholde seg til teknologibyttet. World DAB Forum har erkjent at DAB-teknologien som ble utviklet på 1980-tallet er passé. 31.10 besluttet World DAB å gå for en helt ny digitalradiostandard, nettopp fordi den gamle ikke holder mål. Unntaket er NRK og P4 som faktisk påstår at DAB er like bra som den nye standarden DMB. Da må man spørre seg hvorfor man endrer standarden?

Følgen av denne beslutningen er at de DAB-radioene som er blitt kjøpt, ikke lenger vil kunne brukes. DAB-radioene kan ikke ta imot signaler fra den nye DMB-standarden. 100.000 nylig innkjøpte DAB radioer vil trolig måtte skrotes.

Danske radionyt.com skriver: «Desværre er der ikke mulighed for at opgradere nuværende DAB-modtagere til at kunne modtage de nye digitale signaler.»

Nå planlegger DAB-aktørene en større julekampanje for en radioteknologi som har en høyst usikker fremtid. Hvor redelig er det å markedsføre DAB nå, når standarden er likvidert av en samlet radio- og kringkastingsverden? Den nye standarden er imidlertid bakoverkompatibel, det vil si at når det kommer DMB-radioer på markedet så kan de ta inn både DMB og DAB. Men å kjøpe DAB radio kan vise seg å være en svært dårlig investering.

Oppsiktsvekkende nok hevder leder av digitalradioutvalget, Hans Petter Danielsen, at den nye lydkodningen i DMB ikke er nødvendig i Norge. Han påstår, at den nye standarden ikke gir bedre lydkvalitet. Her viser Danielsen total inkompetanse. Han sier rett ut at MPEG2 koding er like bra som MPEG4. Hele verden har nå innsett at DAB med MPEG2 er for dårlig, men i Norge skal vi altså velge en dårlig og foreldet teknologi.

Hvorfor har verdens DAB-aktører vedtatt å satse på en ny teknologi, om den gamle er mer enn bra nok? NRKs radiosjef Vasaasen garanterte for at DAB fortsatt skal bruke MPEG2 og ikke MPEG4 for litt over en måned siden, i norske media.

Her har NRK blitt tatt fullstendig på senga.

Og selv om NRK og P4 aldri så mye vil påtvinge oss en dårlig standard, vil de nå bli tvunget til å velge den nye standarden. Årsaken er innlysende. Resten av verden velger nå DMB. De store radio- og mobiltelefonprodusentene vil ikke produsere radioer med dårlig lyd til et knøttlite norsk marked. NRK vil raskt bli tvunget over til å velge den moderne teknologien, enten de vil eller ikke.

DMB er nært beslektet med DAB, men byr på vesentlig bedre lyd, kan bringe langt flere stasjoner ut i eteren og kan også formidle mobil-TV. Med samme spektrum som man kan sende 24 DAB-radiokanaler, kan man med DMB sende 88 kanaler. Det vil gi flere en mulighet, samtidig som det vil gi langt bedre økonomi for utbyggeren.

Flere og flere land innser at DAB-toget er kjørt. Finland og Estland har besluttet å droppe DAB. Sverige har gjort det samme. I Tyskland har utbredelsen av DAB gått fullstendig i stå. I Berlin har mediemyndighetene klart uttrykt at DAB er gammeldags. Australia og New Zealand har på politisk nivå besluttet å si nei til DAB. Frankrike har sagt nei til DAB. Nederland har også besluttet å droppe DAB. USA, Japan og Sør Korea har alle sagt nei. Kina ventes å satse på DMB og i Canada er DAB blitt erklært for en fiasko på samme måte som i Singapore. Med introduksjonen av den nye standarden vil listen i løpet av kort tid bli vesentlig lenger.

I dette bakteppet hevder NRK og P4 at DAB er fremtiden. På den store internasjonale elektronikkmessen IFA i Berlin i høst, glimtet DAB mer eller mindre med sitt fravær. Danske Politiken skrev: «Det er vanskelig å finne en DAB-radio på IFA-messen. Kikker man virkelig godt etter kan man få øye på noen få DAB radioer, bl.a. Tivoli. Men prosjektmanageren fra Tivoli, Martin Koch uttaler følgende. Skjer det ikke en endring vil Tivoli stoppe med å produsere DAB-radioer.»

Men de er ikke alene. De store radioprodusentene hadde allerede vendt DAB ryggen før vedtaket om ny standard. Først ute var Kenwood, som i vår erklærte at de stopper all produksjon av DAB. Senere har JVC, Panasonic og Pioneer uttalt at DAB ikke er et satsingsområde. Med både IFA-messen og World DAB Forums gravlegging av DAB, er det utrolig at NRK fortsatt vil flytte kanaler eksklusivt over på DAB fra 2007. Skal de sende radio for døve ører? Heldigvis har Kulturminister Giske vist innsikt og sagt klart i fra at det er uaktuelt at NRK skal stenge FM-sendinger allerede i 2007.

Et innlegg i VG 6.9. av radiosjefene i NRK og P4, har fått overskriften: «DAB begynner nå.» Overskriften er patetisk om det ikke er DABs dødskrampe de mener? Nå har fasiten kommet og NRK og P4 bør være redelige nok til å si at forbrukerne bør vente med å investere i radioer, siden det er innlysende at en ny og langt mer moderne teknologi vil ta over.

I den hensikt å promotere en utdatert teknologi, de har investert 300 millioner kroner i, forsøker to mediehus som lever av sin troverdighet, å påstå at DAB er fremtiden.

Etter at World DAB har skiftet navn til World DMB og verdens kringkastere har vedtatt en ny standard er NRK og P4 sørgelig alene om å mene at DAB er fremtiden. At radioimportører er panikkslagene, når de nå før julesalget starter, har lageret fulle av DAB-radioer kan jeg ha forståelse for, men her som ellers er det viktig at forbrukerne får korrekt informasjon. DAB er ikke fremtiden, og de som kjøper en DAB-radio nå kan risikere at den blir ubrukelig mye raskere enn de setter pris på.

Rådet til forbrukerne bør være å vente på de nye DMB-radioene som håndterer både DAB og DMB.

Per Morten Hoff

Generalsekretær

IKT-Norge

    Les også:

Til toppen