WorldCom anmeldt for svindel

Det amerikanske kredittilsynet SEC mener feilposteringene på 3,9 milliarder dollar i WorldComs regnskaper er svindel.

Det amerikanske kredittilsynet SEC mener feilposteringene på 3,9 milliarder dollar i WorldComs regnskaper er svindel.

I anmeldelsen som ble levert i går, skriver Securities and Exchange Commission (SEC) at WorldComs øverste ledelse har bevisst skjult selskapets virkelige driftsresultat gjennom brudd på regnskapsreglene. SEC ber rettsvesenet sørge for at WorldCom hindres fra å ødelegge eller forfalske dokumenter, og fra å gjøre noen form for usedvanlig utbetaling til folk i selskapets ledelse. SEC krever videre at WorldCom leverer, under ed, en detaljert rapport over alle rettelser til tidligere leverte regnskap, med en beskrivelse av omstendighetene som lå til grunn for feilposteringene. Denne rapporten skal så offentliggjøres.

USAs justisdepartement har også innledet etterforskning som kan føre til siktelse mot folk i den nåværende og tidligere ledelsen, for kriminelle forhold.

I tillegg vil komiteen for energi og handel i Representantenes hus i den amerikanske nasjonalforsamling gjennomføre en egen gransking. I senatet har et lovforslag som tar sikte på å stramme inn på regnskapsførselen i amerikanske bedrifter, fått større oppslutning.

WorldCom er suspendert fra Nasdaq etter at kursen falt over 70 prosent til 23 cents i går, etter å ha rast 90 prosent ned på tre måneder. Statsadvokat Eliot Spitzer i delstaten New York har sagt han vil etterforske hvorfor Wall Street-analytikerne drøyde til i går, da WorldCom hadde innrømmet feilposteringen, med å anbefale investorer å kvitte seg med WordCom-aksjer.

WorldCom har 30 milliarder dollar i gjeld, og var avhengig av å kunne vise til et positivt driftsresultat for å opprettholde tilliten i markedet. Feilposteringene på tilsammen 3,8 milliarder dollar, der driftsutgifter ble oppført som finansutgifter for å få driftsregnskapet i pluss, ble godkjent av selskapets revisor Arthur Andersen LLP. Andersen ble byttet ut med KPMG i mai. Feilposteringene gjelder noen av selskapets "linjekostnader". Utbetalinger til lokale operatører som formidler den siste biten av WorldCom-formidlede rikssamtaler ble oppført som kapitalutgifter og ikke som driftskostnader, mens selskapets egne linjekostnader ble oppført korrekt.. Feilposteringen som kapitalutgifter gjorde det mulig å amortisere dem, slik at de løpende utgiftene ikke bare kom på kapitalregnskapet, men også ble mer enn halvert.

Det var under et møte mellom KPMG og WorldCom-styret mandag kveld at omfanget av feilposteringene ble gjort klart for styret. Ifølge Wall Street Journal forsvarte finanssjef Scott Sullivan regnskapsførselen til det siste. Sullivan ble bedt om å forlate møte, og ble til slutt sparket. Det skal ikke ha vært gjort noe forsøk på å skjule feilposteringene, og enhver regnskapskyndig skal ha kunnet lese seg til dem.

Konkurs truer på litt sikt. En Fitch Ratings-analytiker sier til Washington Post at WorldCom vil sannsynligvis ikke ha problemer med å innbetale de nærmeste fordringene på 172 millioner dollar. Det er mer tvilsomt om selskapet vil evne å innfri alle neste års fordringer på til sammen 5,8 milliarder dollar.

WorldCom har allerede kunngjort en nedbemanning på 17.000 av tilsammen 80.000 ansatte. De første 8000 vil antakelig varsles allerede i dag.

Til toppen