Det var Wall Street Journal som først meldte om beslutningen, som innebærer at telekommunikasjonsgiganten er konkurs. Konkursen er den største i amerikansk historie, dobbelt så stor som kollapsen til energiselskapet Enron i desember i fjor. WorldCom, som er USAs nest største selskap for fjerntelefoni, innrømmet i juni at det hadde blåst opp sitt regnskap for å skjule det som i virkeligheten var tap. Nesten 28 milliarder kroner i driftsutgifter ble i stedet bokført som langsiktige investeringer. Ifølge Wall Street Journal søker WorldCom om beskyttelse mot sine kreditorer i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11 i skifteretten i New York. Dette fritar foreløpig selskapet fra betaling av om lag 14 milliarder kroner i renter på gjelda i året. Samtidig går flere banker sammen om å stille et lignende beløp til WorldComs rådighet. Dermed kan selskapet med sine 60.000 ansatte fortsette driften mens det utarbeides en plan for å betale gjelda, som er kommet opp i nesten 300 milliarder kroner. WorldComs administrerende direktør John Sidgmore sa i et intervju tidligere søndag at han tar sikte på at selskapet har en gjeldsplan klar i løpet av ni til tolv måneder. Planen vil blant annet innebære at gjelda restruktureres og at selskapet fokuserer på sine kjerneområder mens andre deler selges. |
WorldComs vekst og fall:
|
Bernie Ebbers
.png)

Les mer om WorldCom-skandalen:
-
WorldCom-sjef nekter å forklare seg
Første bud på WorldComs eiendeler
WorldCom: Enda en milliard kan være feilpostert
WorldCom-etterforskning kan bli FBI-sak
WorldCom anmeldt for svindel
Telegigant innrømmer vanvittig regnskapsjuks
Markedet har liten tillit til at tallene som selskapene selv legger fram om sin virksomhet, er til å stole på. Dermed er børsene tilbake på nivået de falt til som følge av terrorangrepene 11. september.
Konkursen kom kvelden før det som mange meklere frykter skal bli en katastrofal dag på New York-børsene, etter at en hel uke med jevn nedgang ble avsluttet fredag med et fall på 8 prosent.
Allerede før konkursen var kjent åpnet børsene i Asia med nedgang. Tokyos Nikkei-indeks var om morgenen for første gang på fem måneder under 10.000, men steg likevel med pinglete 0,3 prosent da handelen tok pause midt på dagen.
Børsene i Hongkong, Australia og Singapore sank alle med over 1 prosent, mens nedgangen var på 2 prosent i Taiwan og 3 prosent i Sør-Korea.
Det er nå flere analytikere som spår at depresjonen i markedet vil vare ut hele året, og i hvert fall til midten av august. For onsdag 14. august er fristen amerikanske børsmyndigheter har gitt 945 av de største børsnoterte selskapene for å levere nykontrollerte regnskaper godkjent av toppsjefer og finansdirektører. Målet er å avdekke eventuelle uoppdagete tapsbomber innen den tid, slik at en ny tidsregning kan begynne: Dagen da markedet igjen fikk tillit til de børsnoterte selskapene og deres ledere.
Allerede denne uken kommer mange svar fra de store teknologiselskapene: Tirsdag forteller nettbutikken Amazon.com og teleoperatøren AT&T hva kvartalet har gitt av resultater. Onsdag legger tyske Siemens, franske Alcatel, sveitsiske ABB og Telecom Italia Mobile frem sine kvartalstall. Torsdag er det finske Sonera sin tur, fulgt av sin svenske fusjonspartner Telia, samt France Telecom og britiske BT. Og fredag er det klart for Jon Fredrik Baksaas' debut som tallpresenterende konsernsjef i Telenor ASA.
Les også kommentaren:

