WorldCom går konkurs

Ledelsen i det amerikanske telekom-selskapet WorldCom søkte søndag om beskyttelse mot kreditorene. Denne uken kan bli et svart kapittel i verdens børshistorie.Det var Wall Street Journal som først meldte om beslutningen, som innebærer at telekommunikasjonsgiganten er konkurs.

Konkursen er den største i amerikansk historie, dobbelt så stor som kollapsen til energiselskapet Enron i desember i fjor.

WorldCom, som er USAs nest største selskap for fjerntelefoni, innrømmet i juni at det hadde blåst opp sitt regnskap for å skjule det som i virkeligheten var tap. Nesten 28 milliarder kroner i driftsutgifter ble i stedet bokført som langsiktige investeringer.

Ifølge Wall Street Journal søker WorldCom om beskyttelse mot sine kreditorer i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11 i skifteretten i New York.

Dette fritar foreløpig selskapet fra betaling av om lag 14 milliarder kroner i renter på gjelda i året. Samtidig går flere banker sammen om å stille et lignende beløp til WorldComs rådighet.

Dermed kan selskapet med sine 60.000 ansatte fortsette driften mens det utarbeides en plan for å betale gjelda, som er kommet opp i nesten 300 milliarder kroner.

WorldComs administrerende direktør John Sidgmore sa i et intervju tidligere søndag at han tar sikte på at selskapet har en gjeldsplan klar i løpet av ni til tolv måneder. Planen vil blant annet innebære at gjelda restruktureres og at selskapet fokuserer på sine kjerneområder mens andre deler selges.


WorldComs vekst og fall:
 • 1983 forretningsmennene Murray Waldron og William Rector presenterer en plan om etablering av et selskap for fjerntelefoni.
 • 1985 Investoren Bernard Ebbers blir administrerende direktør i selskapet som kalles LDDS (Long-Distance Discount Service).
 • I perioden 1989-2001 vokser selskapet til å bli telegiganten WorldCom gjennom sammenslåinger og oppkjøp. Selskapet er i dag nest størst i USA på fjerntelefoni. Det har 20 millioner telefonkunder og er verden største internettleverandør. Over 60.000 jobber for selskapet, som har operasjoner i 65 land.
 • 1999: WorldCom-aksjene selger for over 64 dollar. Sommeren 2002 er de bare verdt noen få cent.
 • 11. mars 2002 mottar WorldCom en anmodning om informasjon fra det amerikanske kredittilsynet SEC. SEC vil vite mer om bokføringen og personlige lån til ledelsen i selskapet.
 • 30. april går administrerende direktør Bernard Ebbers av på grunn av synkende aksjepriser og SECs etterforskning av lån han har mottatt fra selskapet.
 • 25. juni får WorldComs øverste finansdirektør, Scott Sullivan, sparken på grunn av klanderverdig regnskapsførsel. 3,9 milliarder dollar i driftsutgifter er feilaktig bokført som langsiktige investeringer.
 • 26. juni går SEC til sak mot WorldCom. Selskapet anklages for svindel, og kredittilsynet iverksetter tiltak for å hindre at selskapet tømmes for kapital og at bevis ødelegges.
 • 8. juli nekter Ebbers i en kongresshøring at han har gjort noe galt. Samtidig nekter han å forklare seg. Også Scott Sullivan nekter å forklare seg.
 • 9. juli WorldComs direktør kunngjør at selskapet i løpet av tre uker vil avgjøre om det skal begjære seg selv konkurs.
 • 21. juli søker WorldCom om beskyttelse mot sine kreditorer i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11 i skifteretten i New York. Selskapets framtid skal avgjøres i løpet av ni til tolv måneder.

Sidgmore har tidligere understreket at det er "et spørsmål om nasjonal sikkerhet" at WorldCom overlever, fordi det har 20 millioner telefonkunder og er verdens største internettleverandør. Selskapet står for halvparten av USAs internettrafikk, og har operasjoner i 65 land.

Dersom WorldCom gikk konkurs ville det sette mange andre telekom-selskaper i faresonen, sa Sidgmore.

Det var i slutten av juni at skandalen med bokføringsbedrageriet dukket opp. Men allerede i april ble selskapets grunnlegger og administrerende direktør gjennom mange år, Bernie Ebbers, sparket.

Da var kredittilsynet alt i gang med å granske mistanker om uregelmessigheter i bokføringen, spesielt i forbindelse med personlige lån til Ebbers.

Kredittilsynet SEC anmeldte selskapet for svindel 26. juni, dagen etter at det ble kunngjort at utgifter til driften i 2001 og første kvartal 2002 var bokført som investeringer.

Nyheten førte til at kursen for WorldCom-aksjene raste til 6 cent. Tre år før var de verdt så mye som 64 dollar.

WorldCom-skandalen var den siste i rekken av bedriftsskandaler i USA som har bidratt til et ras på børsene både i New York og ellers i verden.

Les mer om WorldCom-skandalen:

Markedet har liten tillit til at tallene som selskapene selv legger fram om sin virksomhet, er til å stole på. Dermed er børsene tilbake på nivået de falt til som følge av terrorangrepene 11. september.

Konkursen kom kvelden før det som mange meklere frykter skal bli en katastrofal dag på New York-børsene, etter at en hel uke med jevn nedgang ble avsluttet fredag med et fall på 8 prosent.

Allerede før konkursen var kjent åpnet børsene i Asia med nedgang. Tokyos Nikkei-indeks var om morgenen for første gang på fem måneder under 10.000, men steg likevel med pinglete 0,3 prosent da handelen tok pause midt på dagen.

Børsene i Hongkong, Australia og Singapore sank alle med over 1 prosent, mens nedgangen var på 2 prosent i Taiwan og 3 prosent i Sør-Korea.

Det er nå flere analytikere som spår at depresjonen i markedet vil vare ut hele året, og i hvert fall til midten av august. For onsdag 14. august er fristen amerikanske børsmyndigheter har gitt 945 av de største børsnoterte selskapene for å levere nykontrollerte regnskaper godkjent av toppsjefer og finansdirektører. Målet er å avdekke eventuelle uoppdagete tapsbomber innen den tid, slik at en ny tidsregning kan begynne: Dagen da markedet igjen fikk tillit til de børsnoterte selskapene og deres ledere.

Allerede denne uken kommer mange svar fra de store teknologiselskapene: Tirsdag forteller nettbutikken Amazon.com og teleoperatøren AT&T hva kvartalet har gitt av resultater. Onsdag legger tyske Siemens, franske Alcatel, sveitsiske ABB og Telecom Italia Mobile frem sine kvartalstall. Torsdag er det finske Sonera sin tur, fulgt av sin svenske fusjonspartner Telia, samt France Telecom og britiske BT. Og fredag er det klart for Jon Fredrik Baksaas' debut som tallpresenterende konsernsjef i Telenor ASA.

Les også kommentaren:

Til toppen