WorldCom-sjefer erklærer seg skyldig

Ytterligere to tidligere WorldCom-ansatte har erkjent skyldig i tiltalen om skattesvindel.

Det er BBC Online som melder dette.

Betty Vinson, tidligere ansvarlig for WorldComs rapportering, og regnskapsdirektør Troy Normand, sa seg begge skyldige i tiltalen om skattesvindel og regnskapssnusk, og det er ventet at duoen vil legge frem bevis mot tidligere kolleger i WorldComs ledelse, inklusive tidligere toppsjef Bernhard Ebbers.

Granskingen av WorldCom-skandalen har så langt ført til at fire eks-ansatte har erkjent straffeskyld for økonomisk utroskap i sin tid som ansatte i selskapet. Tidligere har regnskapstoppene Buford Yates og hans overordnede, David Myers, erkjent seg skyldige i samme tiltale som Vinson og Normand. Både Myers og Yates har pekt oppover i hierarkiet og uttalt at de handlet på ordre fra folk høyere oppe på selskapets rangstige.

Kvartetten vil trolig få nedsatt straff mot at de hjelper politiet med å fremskaffe vitnemål og andre bevis mot øvrige involverte i den omfattende regnskapsskandalen.

BBC melder at fru Vinson i sitt vitnemål skal ha innrømmet at hun i oktober 2000 sørget for at regnskapet ble blåst opp med 800 millioner dollar. Over de påfølgende 18 månedene mottok hun liknende ordre om å sminke tallene for å skjule teleselskapets raskt voksende finansielle krise.

De mest alvorlige anklagene i saken mot Vinson kan i verste falle sende henne i fengsel i inntil ti år, men det er ventet at dommen vil bli vesentlig redusert dersom hun legger alle kort på bordet og frembringer nye bevis i saken. Hennes advokat vil overfor BBC ikke kommentere hvorvidt Vinson vil legge frem bevis som kan felle selskapets gründer og tidligere toppsjef Bernhard Ebbers som gikk av i april.

Ebbers er foreløpig ikke tiltalt i denne saken, men statsadvokaten i New York, Eliot Spitzer, reiste i januar et sivilt søksmål mot Ebbers og tre andre amerikanske telekom-toppsjefer med anklager om å ha inngått ulovlige aksjeavtaler.

Alt om WorldCom-skandalen:

Til toppen