PERSONLIGTEKNOLOGI

Woz: – Jeg blir flau

Filmen om Steve Jobs full av feil, ifølge datakjendisen.

Woz har gjestet Norge ved flere anledninger, sist i 2011 da Apple-gründeren var det store trekkplasteret på en IT-konferanse i Tønsberg.
Woz har gjestet Norge ved flere anledninger, sist i 2011 da Apple-gründeren var det store trekkplasteret på en IT-konferanse i Tønsberg. Bilde: Marius Jørgenrud

Den første av to Hollywood-produksjoner om Steve Jobs er ferdig. Filmen «jOBS» vises for første gang under Sundance -festivalen denne uken. Ordinær premiere er i april.

Men ikke forvent en korrekt gjengivelse av Apples ikoniske radarpar, selv om hovedrollen ved skuespiller Ashton Kutcher ligner veldig på den unge Jobs.

I virkeligheten blir verken Jobs eller navnebror Steve Wozniak portrettert slik de var. Sistnevnte kjenner seg overhodet ikke igjen, ifølge nettstedet Gizmodo.

«The Woz» gir følgende kommentar:

- Ikke i nærheten. Vi hadde aldri en slik omgang eller roller. Personlighetene er veldig feil, selv om min ligner litt mer. Ikke glem at min hensikt var inspirert av verdiene fra Homebrew Computer Club, sammen med ideer om verdien til slike datamaskiner. Steve Jobs deltok ikke i klubben.

Rolleblanding

Det var Woz, det tekniske geniet som sparket i gang pc-revolusjonen på 1970-tallet, da han egenhendig laget Apple I og Apple II, som først forsto verdien av datamaskinene. Det var han og ikke Jobs som så at de kunne bringe teknologien ut til folk. Slik sett skal filmen ha blandet rollene deres.

- Ideene om hvordan datamaskiner påvirker samfunnet kom ikke fra Jobs. Dette var tanker som var vanlig i Homebrew Computer Club og som inspirerte meg (...) Senere kom han på ideen å lage et pc-kretskort for 20 dollar og selge det for 40 dollar (...) Steve så alltid etter måter å tjene raske penger på mine design (dette var femte gangen), sier Wozniak til Gizmodo.

Joda, skuespiller og IT-investor Ashton Kutcher ligner veldig på Jobs i yngre dager, men det er bare utseende som matcher, hvis vi skal tro Woz.
Joda, skuespiller og IT-investor Ashton Kutcher ligner veldig på Jobs i yngre dager, men det er bare utseende som matcher, hvis vi skal tro Woz. Bilde: Fra filmen «jOBS

Et eksklusivt klipp fra «jOBS» kan skues hos Entertainment Weekly.

Flau

Han ønsker også å korrigere inntrykket som blir skapt av dem i filmen. – Jeg så aldri ut som en proff. Vi var begge unger. Forholdet mellom oss var helt annerledes enn det filmen gir inntrykk av. Det gjør meg flau, men hvis filmen er morsom og underholdende, så greit for meg.

Så må det nevnes at Wozniak er engasjert som teknisk rådgiver til en helt annen film om Apples avdøde toppsjef. Til denne har Sony Pictures hanket inn den Oscar-vinnende manusforfatteren Aaron Sorkin, som skal tilpasse den autoriserte biografien om Jobs, skrevet av Walter Isaacson.

digi.no har tidligere anmeldt denne boken. Velbekomme.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.