BEDRIFTSTEKNOLOGI

Woz vil revolusjonere verden igjen

Drømmer om lysbrikker, elsker webOS og slakter HPs nye sjef.

23. sep. 2011 - 13:32

TØNSBERG (digi.no): «Woz» var årets udiskutabelt største trekkplaster på IT-tinget torsdag denne uken. Apples medgründer trenger ingen nærmere introduksjon.

Likevel brukte arrangør EDB Ergogroup noe som føltes som tyve minutter på sin “5 minutters” innledning om mannen, mens hovedpersonen fikk se gamle filmklipp om ham selv.

Gammel moro

I avslappet talkshow-stil, da seansen kom ordentlig i gang, fikk Steve Wozniak (61) svare på spørsmål fra scenen. De to utspørrerne ville blant annet høre hvordan det føltes å ha startet pc-revolusjonen med Apple I og II-maskinene han alene laget på midten av 1970-tallet.

Andre kjente historier, som den påfølgende floppen med Apple III, forholdet til Steve Jobs (nei, de er ikke nære venner lenger) og hvordan han jobbet dag og natt med sin berømte floppydiskkontroller, kom som perler på snor.

Den levende legenden blir aldri lei av å prate om dette, eller hvordan Bill Gates' arbeid på samme tid inspirerte ham til å skrive sin egen versjon av Basic.

- Jeg var en outsider når jeg vokste opp. En nerd. Alt jeg trengte lærte jeg meg selv, og jeg brydde meg ikke om hva andre gjorde.

Elsker HP - og webOS

Wozniak, som jobbet i Hewlett-Packard før han møtte Jobs, erindrer hvordan dette ga ham fri tilgang på mikrobrikker, og dermed dannet grunnlaget for hans egen suksess senere.

- HP var alltid mitt favorittselskap.

På en presseseanse etterpå falt det naturlig å spørre Woz hva han mener om den pågående krisen i selskapet i dag. (Takk til arrangøren som stilte spørsmålene på vegne av digi.no).

- Jeg forstår det ikke helt, men planen deres om å spinne ut pc-produksjonen synes jeg var smart. Den forretningen har veldig lave profittmarginer.

- Når det gjelder webOS syntes jeg det var det mest nydelige operativsystemet for smarttelefoner og nettbrett. Derfor synes jeg det var veldig lurt av HP å kjøpe opp Palm. Det ga dem kontroll over fremtidige datamaskiner.

Kjøpet kunne gitt HP kontroll over hele verdikjeden, en modell Apple har gjort til sitt varemerke, mener han, og sikter til at de styrer alt fra maskinvare til programvare og økosystemet rundt, med distribusjon av medieinnhold og applikasjoner.

- Den siste utviklingen i HP viser at de satser mer på bedriftsmarkedet.

Han sier at retningen den nå sparkede toppsjefen Leo Apotheker staket ut var bra, selv om aksjekursen deres har falt nesten 50 prosent det siste året.

- Beslutningen om å legge ned satsingen på webOS er jeg mer i tvil om. Jeg håper de selger det eller endre opp med å bruke operativsystemet i fremtidige produkter.

Woz er ingen fan av HPs nye toppsjef Meg Whitman. <i>Bilde: REUTERS/Jose Luis Villegas</i>
Woz er ingen fan av HPs nye toppsjef Meg Whitman. Bilde: REUTERS/Jose Luis Villegas

Liker ikke HPs nye sjef

Wozniak sa også klart hva han mener om etterfølgeren i HP, den tidligere eBay-sjefen Meg Whitman.

- Hun brukte over hundre millioner dollar på å forsøke å vinne guvernør-valget i California, men tapte. Folk som tror de bare kan kjøpe seg politisk makt liker jeg rett og slett ikke, sier han, og legger til at han heller ikke stoler på henne.

Lyse ideer

Elektroingeniøren Wozniak avslørte under IT-tinget også at han fremdeles er en ambisiøs mann, som ikke bare lever på gamle bragder.

En ting er stillingen han nå har som «sjefsforsker» i Fusion IO, et selskap som har spesialisert seg på å lage lynraske lagringsløsninger for servere – med kort basert på NAND-baserte flashbrikker. I praksis fungerer han der mest som en evangelist og et ansikt utad.

I tillegg drømmer Woz om å skape fremtidens mikrobrikker, der datastrømmene i kretsene går med lysets hastighet og ikke elektroner som nå.

- Jeg har jobbet med teknologiideer i mange år. Noe jeg har tenkt mye på er å bygge brikker, som benytter lys i kretsene. Fotoner som gjør alt. Da kan vi får brikker som er mye raskere og knapt bruker strøm. Fotoner slår elektroner, sa han.

- Hvordan går det med drømmeprosjektet ditt om å utvikle foton-baserte mikrobrikker?

- Jeg har gjort noen helt enkle undersøkelser knyttet til en oppstart. Jeg har møtt på et par personer i selskaper som sitter på noen av nøkkelelementene til en sånn teknologi, og jeg planlegger å intervjue dem snart. Selv har jeg for lite tid til å jobbe med dette, så jeg vil prøve å etablere et kontor der andre ansatte gjør mye av jobben. Du vet, under min ledelse.

- Det er heller ikke det eneste teknologiprosjektet jeg vurderer. Jeg jobber ikke med det ennå, men ønsker å begynne og håper å skaffe investorer.

- Det starter med å reise rundt i verden for å møte folk som jobber med ting som kvantefysikk, og som kanskje ikke vet at de sitter på teknologi som kan gjøre datamaskiner bedre, raskere og strømgjerrige. Du vet, [så vi kan skape] en superdatamaskin i armbåndsuret ditt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.