Samtidig advarer Ranheim mot at stifterne også kan ha en annen agenda.
- Jeg ser ikke umiddelbart at det skulle være noe i denne organisasjonen som ikke kan skjøttes vel så bra i etablerte organisasjoner. Det de sier om sitt forholdet til World Wide Web Consortium synes jeg er spesielt, fordi de reelt sett tar på seg noe av det som i dag er W3Cs oppgave.
Ranheim er spesielt opptatt av at IBM og Microsoft, de drivende kreftene innen standardiseringen av web-tjenester, har fremmet forslag som kan gi dem adgang til å ta patent på standarder. Under visse betingelser, kan dette en gang i framtiden tenkes brukt til å kreve royalties på transaksjoner over web, mener han.
- Organisasjonene bak WS-I er opptatt av eierskap til teknologi. Vi må vurdere om dette er en fraksjon for egen interesse eller om det er andre forhold. Ellers er det selvfølgelig positivt å legge tilrette og å tilby verktøy for interoperabilitet og kompatibilitet.
Ranheim mener at Microsoft er blant dem som er kommet lengst innen web-tjenester, og at Microsoft har utarbeidet en strategi for å erobre makt over teknologien gjennom å vinne markedet for forbrukerrettede web-tjenester, blant annet gjennom .Net My Services. På Java-siden mener Ranheim at lille The Mind Electric kan måle seg med Microsoft, og at de er kommet lenger enn giganten IBM, sett i forhold til praktiske brukerrettede løsninger.
The Mind Electric tilbyr blant annet sammensyingsverktøyet Glue som kan sammenliknes med IBMs Eclipse.
Ranheim anerkjenner at IBM, i motsetning til for eksempel BEA, er kommet langt innen web-tjenester, men han fastholder at IBM ligger betydelig etter ledende The Mind Electric og Microsoft.
- Jeg er redd det kan bli vel mye hype rundt web-tjenester. Om et halvt års tid kan web-tjenester bli satt enda større fokus på enn i dag.
Ranheim mener det skal bli interessant å se hvorvidt The Mind Electric blir medlem av WS-I eller ikke.