RESULTATERFINANS

Wullstein går av

Gunnel B. Wullstein går av som administrerende direktør i det kriserammede programvareselskapet Norman Data Defense. Styreformann Svein R. Goli styrer både snuoperasjonen og skal finne ny sjef.

Einar Ryvarden
8. jan. 1999 - 10:43

Etter en serie dårlige nyheter og en sterkt fallende aksjekurs, kaster Gunnel B. Wullstein inn håndkledet og trekker seg som administrerende direktør i Norman Data Defense. digi.no spurte henne om å gå av var aktuelt bare for tre uker siden, men fikk den gang et kontant nei.

Offisielt heter det at det var Wullstein selv som bad om avløsning. Det er likevel liten tvil om at selskapets nye styre har utøvd et betydelig press.

- Det nye styret fikk et mandat fra de største eierne, blant annet Tiedemann-gruppen, om å gjøre selskapet lønnsomt, sier Svein R. Goli, styreformann og konstituert administrerende direktør til digi.no. Goli arbeidet i IBM i 20 år før han startet og ledet Oracle Norge i ti år.

Norman har slitt tungt i lengre tid og har ikke lykkes i sin internasjonale kamp mot stadig færre men sterkere konkurrenter. I løpet av årets første ni måneder bygget selskapet opp et tap på 18 millioner kroner etter en omsetning på 111 millioner kroner.

Allerede i mai sluttet sjefen i Norman Data Defense Norge, Tom Christensen, i protest mot ledelsens ressurskrevende USA-satsing. Christensen var kritisk til at den profitable norske virksomheten og datterselskapet Ibas ble melket for ressurser, for å støtte opp under den overambisiøse satsingen i utlandet.

Først i løpet av høsten vekket alarmklokkene de største eierne. 11. november fikk Norman det Goli kaller "et mer industrielt styre". Goli overtok da styreformann-jobben etter Norman-gründer Arthur Olafsen. Men mens det nye styret har analysert selskapene og mulighetene, har vondt snudd seg til verre.

16. desember måtte Norman innrømme at fjerde kvartal ville bli en katastrofe med lavere omsetning enn tidligere ventet og ekstraordinær kostnader i kvartalet på 31,5 millioner kroner for å omorganisere selskapet, slanke staben og nedskrive goodwill. Mye tyder på at det ligger an til dramatiske endringer i selskapet.

Norman ble børsnotert i august 1997 på 35 kroner, og har siden en toppnotering i mars på 41 kroner falt jevnt og trutt på grunn av dårlige resultater. Så sent som i går sluttet Norman på 8,30 kroner på Oslo Børs. I desember lovet Norman å legge frem en strategiplan i løpet av januar.

- Presentasjonen er utsatt til tidlig i februar. Det går så fort nå at jeg må ha med meg styret på en del beslutninger så vi skal avholde styremøte 20. Januar, sier Goli.

Wullstein skal heretter lede Normans internasjonal forretningsutvikling. Hun har jobbet i selskapet siden 1991, de siste årene som administrerende direktør. Goli forteller at Norman skal bruke den tiden de trenger til å finne ny administrerende direktør. Han mener den nye lederen må være resultatorientert og må kjenne databransjen.

Goli er knapp i sine kommentarer om selskapets fremtid, men mener at særlig salget av Normans aksesskontroll-produkter har et stort potensial.

Men Norman må trolig gjøre noe drastisk for å sikre sin fremtid. Gartner Group, verdens største IT-analyseselskap, mener små antivirusleverandører som Norman har små sjanser til å overleve dersom de ikke spesialiserer seg dramatisk.

Antivirusmarkedet er nå blitt et modent marked preget av konsolidering og to store internasjonale leverandører - Symantec og Network Associates. En rask teknologisk utvikling gjør det dessuten vanskelig for de minste leverandørene å henge med, mener anlyseselskapet, som derfor råder sine kunder til å handle bare av de største leverandørene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.