FORBRUKERTEKNOLOGI

Xbox 360 snart utsolgt frem til jul

Xbox 360 skulle bli en salgsfest for IT-bransjen til jul, men det blir trolig mangel på maskiner.

7. okt. 2005 - 14:36

Innkjøper i Komplett Eilif Kiland, er i en litt kjedelig drømmesituasjon når det gjelder Microsofts nye spillmaskin. Komplett har allerede solgt alt de regner med å få inn av Xbox 360-maskiner 2. desember, om nesten to måneder. Andre levering, en uke senere, er i ferd med å bli solgt ut, og så kommer det kanskje en levering til.

Årsaken er enkel: I motsetning til mange slike tidligere lanseringer, starter Microsoft salget nesten samtidig over hele kloden. Da skal det godt gjøres å ha nok maskiner, spesielt når du lanserer rett før jul.

Dermed kan IT-forhandlerne komme i den kjedelige situasjonen at de har nok av etterspørsel før jul, men ingenting å selge. Butikkene har ikke åpnet salget ennå, men etterspørselen hos Komplett kan tyde på at lagrene vil gå tomme. Xbox lanseres nemlig samtidig over hele Europa, og antallet maskiner er begrenset.

- Du kan ikke dukke opp 20. desember og tro at du får en 360 til jul. Det går ikke, sier Kiland.

Det kan bli nødvendig å se etter alternative gaver, mener han. En PSP-håndholdt spillmaskin fra Sony er det første han nevner, selv om det mest nærliggende nok burde vært billigversjonen av Xbox 360. Men den er det visst nesten ingen av de norske kundene som tenker på heller.

- Microsoft har forespeilet at det vil bli solgt 30 prosent av den lille pakken og 70 prosent av den store, men i forhåndssalget er det omtrent 95 prosent som ønsker den store pakken, sier han.

Den billige versjonen koster 2.600 og er ikke utsolgt, den dyre koster 3.400 kroner.

- Den lille pakken kan bli til den store, men den store pakka har mer utstyr til redusert pris, sier Kiland.

Den lille pakken mangler harddisk, som enkelt kan kjøpes og plugges inn, samt hodetelefoner med mikrofon, og den har bare en kontroll som ikke er trådløs.

Spillansvarlig i MPX Tom Roar Andersen, oppgir også at 95 prosent bestiller full pakke. Men han mener MPX bør kunne få nok maskiner til å levere.

- Foreløpig har vi noe igjen, og det ser ut som om vi skal klare å ha det hele veien, sier han.

Komplett har lagt inn en stor rød advarsel på sin nettside, om at førsteopplaget er utsolgt. Kiland mener en del andre også er utsolgt, selv om de ikke melder fra om det.

- Jeg vil ikke at noen skal bli skuffet

Ønsker ikke gråtende barn til jul uten xBox?

- Jeg ønsker ikke gråtende fedre, svarer Kiland.

Fordi de ikke fikk Xbox 360 til barna?

- Nja, målgruppen for Xbox er mer fra 18 til 35, det ser man også på de første spillene som er demonstrert. De er for mer voksne spillere, sier han.

Et annet produkt som ligger an til å bli en julehit, er iPod nano. 2GB-versjonene ble fort utsolgt, men er nå tilbake på lager, mens 4 GB ser ut til å være vanskeligere å oppdrive. Igjen viser det seg at nordmenn velger den dyreste dingsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.