Xbox og Playstation slått ut i julen

– Angrep med 1,2 terabit/s, hevder gledesdreperne.

Xbox og Playstation slått ut i julen
Det ble en lite hyggelig romjul for de mange som hadde gledet seg til å spille Playstation og Xbox. Bilde: Reuters / NTB scanpix

En gruppe kalt Lizard Squad har tatt på seg ansvaret for å ha slått ut Xbox Live og Playstation Network (PSN) med et massivt tjenestenektangrep (distributed denial of service, DDoS) i romjulen.

Frustrerte spillere verden over fikk problemer med å logge seg på de respektive nettverkene. Aller verst gikk det ut over hardt prøvede Sony, som ikke kunne friskmelde sin tjeneste før søndag.

Sabotasjen begynte første juledag og rammet også Microsofts brukere, men der ble nedetiden mer begrenset.

Gruppen hevder i et intervju med The Daily Dot at tjenestenektangrepet medførte trafikk på opptil 1,2 terabit i sekundet. Hvis påstandene stemmer er det en ekstrem datamengde, men vi har ikke funnet troverdige kilder som kan bekrefte omfanget.

En rekke medier skriver at det dreier seg om et hackerangrep, men det er heller ikke bekreftet.

Tenåring

Flere angivelige medlemmer av gruppen har latt seg intervjue anonymt blant annet på tv-kanalene Sky News og BBC de siste dagene.

En representant som identifiserte seg som «Ryan» har forklart at angrepet ble utført for «moro skyld», samt for å henge ut det han kalte Sonys og Microsofts «inkompetanse».

Ifølge Daily Dots kilder skal denne Ryan være en finsk tenåring i 16-17-årsalderen. Den finske sikkerhetseksperten Mikko Hyppönen fra F-Secure sa ifølge NTB søndag at deres undersøkelser bekreftet at vedkommende er finsk.

– Ifølge våre opplysninger har gruppen medlemmer i USA, Canada, Storbritannia og minst ett medlem i Finland, sier Hyppönen i et intervju med MTV.

Amerikansk FBI har innledet etterforskning etter angrepene. Det har også centralkriminalpolisen i Finland gjort, ifølge Finlands største avis Helsingin Sanomat.

    Les også:

Les mer om: