Xen vil erobre nettskyen med friprog

«Xen Cloud Platform» skal tilby mer enn VMware vCloud, samtidig som det er gratis.

Xen vil erobre nettskyen med friprog

«Xen Cloud Platform» skal tilby mer enn VMware vCloud, samtidig som det er gratis.

Simon Crosby, tidligere teknologisjef i XenSource, i dag teknologisjef i Citrix’ avdeling for virtualisering og drift – Citrix kjøpte XenSource i 2007 – har, dels sammen med Xen.org-styreleder Ian Pratt, informert en håndfull teknologimagasiner om at de har tenkt å sprenge en bombe når VMware åpner sin store kundesamling VMworld 2009 i San Francisco. VMworld varer i fire dager, fra 31. august til 3. september.

Bomben er «Xen Cloud Platform», et friprog-produkt som skal kunne gjøre alt VMwares nettskyprodukt vCloud kan, samtidig som det er fullt ut åpent, gratis og hypervisor-agnostisk. Xen Cloud Platform skal altså støtte virtuelt maskiner basert på både VMware og Microsoft Hyper-V, i tillegg til Xen.

Målet med Xen-nettskyen er å tilby en plattform der alt kan virtualiseres – servere, lagring, nettverk – og som enkelt skal kunne samspille med offentlige nettskyer som Amazon EC2 – som i dag i stor grad bygger på en litt modifisert utgave av Xen – og Rackspace. Plattformen skal omfatte sikkerhet, kryptering, dynamisk reallokering av fysiske ressurser og et offentlig programmeringsgrensesnitt (API).

De første produktene fra Xen Cloud Platform vil komme i løpet av fjerde kvartal. Ifølge Crosby er mange komponenter av Xen-skyen allerede tilgjengelige, det gjelder bare å justere dem slik at de til sammen utgjør en enhetlig helhet.

Bidragsyterne til Xen-skyen er i første omgang medlemmene av Xen Advisory Board, det vil si Citrix, HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Red Hat og Sun.

Citrix vil bidra med blant annet XenServer, som ble gjort til friprog i våres og lansert i versjon 5.5 i juni. De lover også at XenMotion, en løsning for å flytte virtuelle servere uten nedetid mellom ulike fysiske servere, i likhet med VMotion fra VMware, skal tilbys som åpen kildekode gjennom Xen-skyen, samt en virtuell svitsj.

Andre selskaper nevnt som bidragsytere til Xen Cloud Platform er AMD, Dell, Fujitsu, GoGrid, Juniper og Netapp, samt drifts- og orkestreringsleverandørene Globus Alliance og Eucalyptus.

Crosby ser for seg at Xen-skyer vil kunne tilby svært fleksible tjenester, blant annet virtuelle nettverk med innebygde tjenester for drift, snokvarsling, brannmurer, ruting og lastbalansering. Private nettskyer skal kunne utvides ved å hente kapasitet fra offentlige nettskyer, etter behov.

Xen Cloud Platform innebærer ikke at alle medvirkende selskaper umiddelbart vil overføre alle sine nettskyprodukter. Det antydes for eksempel at Citrix Cloud Center inntil videre vil bestå som eget kommersielt produkt.

    Les også:

Til toppen