Xerox flerfunksjonsmaskiner gjør alt samtidig

Xerox lanserer 21 nye produkter, og presiserer at deres nye flerfunksjonsmaskiner kan utføre mange ting på én gang.

Dokumentselskapet Xerox har gjennomført en av sine aller største lanseringer. 21 nye produkter skal gjenspeile en fornyet strategi med økt satsing på nettverk, brukervennlighet og integrerbarhet med tjenester og produkter fra tredjepart.

Fornyelse trengs. Oppfinneren av alt fra Ethernet til det grafiske brukergrensesnittet har slitt de siste årene. Omsetningen har falt jevnt fra 19,6 milliarder dollar i 1998 til 15,8 milliarder i 2002. Etter underskudd på 319 millioner dollar i 2000 og 106 millioner i 2001, var det så vidt balanse i fjorårets regnskap med 18 millioner i pluss. Men driftsresultatet de to siste kvartalene har vært negativt og akselererende, henholdsvis 43 millioner dollar for fjerde kvartal 2002 og 110 millioner dollar for første kvartal i år.

De nye produktene innebærer et frieri til den nedre enden av markedet, fra et selskap som hittil har profilert seg som leverandør til tunge brukere. Et eksempel en liten sort-hvit laserskriver, Phaser 3130, som leverer 16 sider i minuttet og 1200 punkter per tomme i oppløsning, og koster 2.780 kroner, eks mva. Et annet eksempel er nye kopimaskiner rettet mot små bedrifter og avdelinger, og samlet under merkebetegnelsen CopyCentre. Et tredje er vektleggingen av driftsutgifter for utskrifter i små miljøer, der Xerox trekker fra en Gartner-undersøkelse som viser at personlige blekkskrivere koster tre ganger så mye per side som laserskrivere for arbeidsgrupper, og at seks personlige skrivere krever mer service enn en delt arbeidsgruppeskriver dimensjonert for seks brukere.

De øvrige nyhetene fra Xerox er flerfunksjonsmaskiner, de mer beskjedne i kategorien WorkCentre, de mer omfattende i kategorien WorkCentre Pro (bildet). WorkCentre-apparatene konsentrerer seg om kopiering og utskrifter i nettverk. De kan utvides med faks, og kommer i varianter med utskriftshastighet fra 15 til 55 sider per minutt. WorkCentre Pro kombinerer kopiering, utskrift, faks og skanner, med hastighet fra 30 til 90 sider per minutt.

Selv om Xerox legger vekt på å nå nedover i markedet, er WorkCentre Pro å regnes som flaggskip. Xerox har tatt grep for å kunne trekke inn tredjepart til å levere funksjoner som passer til hele serien. Et eksempel er Accuroute, en plattform for sikker faksing og dokumentoverføring fra britiske Omtool.

Xerox mener at WorkCentre Pro omfatter markedets mest avansert flerfunksjonssystemer, og begrunner dette med nye løsninger som gjør det rimeligere å bruke farger, enkle grensesnitt mot både vanlige brukere og driftspersonale, og allmenn ytelse og funksjonalitet, i tillegg til evnen til funksjonsutvidelse fra tredje part. Apparatene styres og kontrolleres over nettet. De konverterer papirkopier til digitale dokumenter, og kan eksportere disse til servere, PC-er og e-postadresser, i tillegg til dokumentforvaltningssystemer og andre applikasjoner.

Selskapet er svært stolt av hjernen i de kraftige flerfunksjonsmaskinene, den såkalte Xerox Controller som omfatter en rekke patenter. Denne kontrolleren sørger blant annet for at maskinen kan ta seg av flere oppgaver samtidig. Du kan følgelig få skrevet ut presentasjonen din, selv om en kollega er i ferd med å skanne inne en rekke bilder. Maskinen vil samtidig uforstyrret fortsette å sende dokumenter til en oppgitt distribusjonsliste, og ta seg av utgående og innkommende fakser.

Design spiller en viktig rolle i relanseringen av Xerox. Denne himmelblå buen går igjen i mange av selskapets nye produkter, og er døpt "Oase" fordi den skal formidle et avstressende inntrykk til brukeren. Xerox mener å ha belegg for at opptil 40 prosent av europeiske brukere ikke er fortrolige med ikoner, derfor er de valgbare funksjonene oppgitt i klartekst på buen: Print, Copy. E-mail, Scan og Fax.

Til toppen