RESULTATERFINANS

Xerox kjøper gigant innen IT-tjenester

Meldingen om kjøpet av ACS for 6 milliarder dollar sendte Xerox-aksjen i fritt fall.

CEO Ursula Burns i Xerox og President og CEO Lynn Blodgett i ACS er enige om en avtale der Xerox overtar hele ACS.
CEO Ursula Burns i Xerox og President og CEO Lynn Blodgett i ACS er enige om en avtale der Xerox overtar hele ACS.

Xerox kunngjorde i går kveld det største oppkjøpet i selskapets 103-årige historie. De skal gape over Affiliated Computer Services (ACS) i en kombinert transaksjon opprinnelig verdsatt til 6,4 milliarder dollar. Nyheten sendte Xerox-kursen ned 14 prosent: Den innebærer at avtalen nå verdsettes til 5,6 milliarder dollar.

ACS ble etablert i 1988 i Dallas i delstaten Texas som leverandør av IT-tjenester til finansnæringen. De teller i dag 74 000 ansatte – mot 54 000 hos Xerox – og hadde en omsetning på 6,4 milliarder dollar i tolvmåneders perioden fram til 30. juni i år. All omsetning stammer fra outsourcing i en eller annen form, med kunder innen offentlig og privat virksomhet, og stor tilstedeværelse innen helse, transport og finans.

Omsetningen til Xerox i samme periode var 16,0 milliarder dollar. 55 prosent av dette var blekk og toner, 25 prosent var skrivere, kopimaskiner og lignende, 14 prosent var utskriftstjenester og 6 prosent – altså så vidt under en milliard dollar – var outsourcing.

Kombinasjonen av Xerox og ACS skal altså skape et konglomerat der én tredel av inntektene kommer fra forskjellige typer IT-driftstjenester, og to tredeler har med utskrifter og dokumentbehandling i en eller annen form.

USAs finanspresse vurderer kjøpet som høyt spill regissert av Xerox' nye toppsjef Ursula Burns, som har ledet selskapet siden juli i år etter å ha jobbet der siden hun begynte sitt yrkesaktive liv i 1980. Hun sier selv at hun satte i gang forhandlinger med ACS straks hun fikk sjefsstolen. Hun overtok etter Anne Mulcahy, som får æren for at Xerox nytter sunn finansiell helse, trass i et tiår med stillestående omsetning.

Xerox overtar ACSs gjeld på 2 milliarder dollar, og legger ut 1,8 milliarder dollar kontant, i tillegg til å bytte aksjer.

Burns forklarer at det sammenslåtte selskapet skal konkurrere i et marked verdt til sammen 500 milliarder dollar. Hun peker på at de to 80 prosent av de to selskapenes samlede omsetning – 22,4 milliarder dollar i 2008–2009 – er leieavtaler, rekvisita og langsiktige tjenesteavtaler. Hun tror Xerox kan bruke mye egenutviklet teknologi til å effektivisere driftstjenestene til ACS.

Logikken bak oppkjøpet er den samme som for Dells kjøp av Perot Systems i forrige uke, HPs kjøp av EDS i fjor og IBMs langvarige oppbygging av tjenesteavdelingen Global Services: Marginene synker innen maskinvare, og alle ser en framtid innen IT-drift, særlig når de teknologiske brikkene faller på plass for å gjøre nettskyen – «cloud computing» – til et tiltrekkende alternativ for både leverandører og kunder.

Styreformann, gründer og hovedeier (42 prosent av aksjene) Darwin Deason har prøvd å selge ACS siden 2005. I 2007 snekret han et avtaleutkast med investeringsselskapet Cerberus Capital Management for å trekke ACS fra børsen, som han måtte trekke etter intern motstand og finansieringsproblemer. Deason vil få en større kontantsum samt en stor aksjepost i Xerox dersom avtalen går gjennom, noe han ivrer for.

Det er ikke bare aksjehandlerne som er skeptiske til at Xerox skal ta over ACS. Standard & Poor's Ratings Services la Xerox' kredittrating til «watch» med tanke på en mulig degradering.

Analytikere sitert i amerikansk finanspresse tror avtalen vil gjennomføres etter planen.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.