Xerox skal «trylle» fargene tilbake

Xerox har funnet en metode for å gjenopprette fargene til et bilde som er blitt skrevet ut i sort/hvitt.

- Er fargen borte for alltid når et fargedokument fakses fra en sort/hvit maskin? Ikke nødvendigvis, ifølge Karen M. Braun, forsker ved Xerox, i en pressemelding.

Under "Society for Imaging Science and Technology"-konferansen som ble arrangert i Scottsdale, Arizona, denne uken, la Braun og Ricardo L. de Queiroz fra Universidade de Brasilia i Brasil fram sitt arbeid, "Colour to Grey and Back: Colour Embedding into Textured Grey Images".

Braun og deQueiroz startet med et vanlig problem. Når et fargebilde blir kopiert, trykket eller fakset på en sort/hvitt maskin konverteres fargene til gråskaleringer. To forskjellige farger med samme styrke - eller oppfattet intensitet - kan komme ut med samme gråfarge, hvilket gjør det umulig å tolke informasjonen til den egentlige fargen.

Når dette skjer med for eksempel grafikk, vil to farger se helt like ut, og den grafiske modellen mister sin informasjonsverdi.

Forskerne så etter nye metoder å vise fargeillustrasjoner eller -bilder i sort/hvitt. Deres metode omgjør hver av fargene til et mikroskopisk annerledes mønster i de grå delene. Det gjør det enklere å identifisere fargene med lik styrkeverdi. Men den nye metoden hadde en uventet fordel.

- Når man omdanner fargene til mønstre på denne måten, kan mønstrene senere dekodes og konvereteres tilbake til farger, sier Braun.

    Les også:

Dette betyr at mottakeren av en sort/hvitt-faks kan gjenskape originalens farger. Det gjør det også mulig å gjenskape fargene fra et utskrevet sort/hvitt-dokument. Xerox har søkt om å få patentere denne teknologien.

Metoden er foreløpig ikke blitt tatt i bruk i kommersielle produkter, men Xerox ser for seg at algoritmene som koder fargene kan integreres i programvare til en sort/hvitt-skriver slik at fargene kan omdannes til gråskaleringer. Algoritmene for dekoding av gråskaleringene kan bli en del av en multifunksjonsmaskins skannerfunksjonalitet, som så skal kunne gjenopprette de originale fargene i et dokument.

Til toppen