Xerox «til krig» mot piratblekk

Beslagla 55.000 kolli med piratprodukter.

Xerox «til krig» mot piratblekk
Norgessjef Jon Dahl i Xerox advarer mot piratblekk. Bilde: Xerox

Xerox sendte torsdag ut en krigserklæring mot såkalte piratprodukter. De forteller at de nylig gjennomførte flere razziaer i Kina og Dubai.

– Raidene resulterte i store beslag. I alt ble det beslaglagt 55.000 kolli med Xerox-tonere, andre Xerox-forbruksprodukter og deler for Xerox-maskiner, opplyser selskapet i en pressemelding.

Varene skal ha vært myntet på markeder i USA, Tyskland, Nederland, Tyrkia, Russland, Brasil og Sør-Amerika. Norge er ikke nevnt, og selskapet er heller ikke kjent med om det har vært beslaglagt falske Xerox-produkter her til lands.

– Piratprodukter er ikke bare et problem for underleverandørene. Virksomheten rammer også myndigheter, forhandlere og kunder i form av tapte skatteinntekter og forringet kvalitet, hevder norgessjef Jon Dahl.

Billig-blekk fra uautoriserte leverandører er noe skriverbransjen liker svært dårlig. Det er som kjent tonere og blekk de tjener mest penger på. Ifølge Xerox kan du ødelegge utstyret hvis du tyr til piratvarer.

– Kunder som tror de kutter kostnader ved å kjøpe piratkopier, risikerer å få ødelagt maskiner og få redusert kvalitet på print og andre tjenester, hevder Dahl.

De som måtte være i tvil om hva slags patroner og tilleggsutstyr de har kjøpt; Originale produkter har gjerne et holografisk sikkerhetsmerke med unikt serienummer. Ikke ulikt slik optiske plater med programvare pleide å bli levert.

Det er forresten slett ikke første gang myndigheter har gått til aksjon mot tilbydere av piratkopierte skriverprodukter. I 2011 ble minst 7000 falske Brother-tonere til en verdi av 25 millioner kroner beslaglagt, også det i Dubai.