Xerox vurderer å selge forskningssenteret PARC

Xerox vurderer å selge PARC - Palo Alto Research Center som oppfant blant annet Ethernet og det grafiske brukergrensesnittet - for å få penger til å betale regninger.

Xerox vurderer å selge PARC - Palo Alto Research Center som oppfant blant annet Ethernet og det grafiske brukergrensesnittet - for å få penger til å betale regninger.

Flere amerikanske aviser - blant dem San Jose Mercury News, New York Times og Wall Street Journal - gjør rede for kontakter mellom Xerox og investeringsselskaper som peker i retning av at Xerox kan være i ferd med å selge sitt berømte forskningssenter Xerox PARC. Senteret er det mest framstående av selskapets syv forskningsparker. Det sysselsetter i dag 250 forskere. Miljøet tilkjennes æren av oppfinnelser som Ethernet, datamus, grafisk brukergrensesnitt og den første egentlige PC-en (bildet ovenfor er av Alto, den første PC-en med grafisk brukergrensesnitt og mus).

Minst to investeringsselskaper - New Enterprise Associates og Accel Partners - skal hver for seg være i ferd med å føre samtaler med Xerox og salg av PARC. New Enterprise Associates bekrefter dette selv til Mercury News, mens kilden til Wall Street Journal vedrørende Accel er anonym.

Xerox legger fra kvartalstall tirsdag kveld 24. oktober norsk tid, og har varslet tap på opptil 20 cents per aksje. Det er ventet at selskapet vil varsle en ny storstilt omstrukturering.

Xerox lever vesentlig av å selge kopimaskiner. Det har tapt andeler i den nedre enden av markedet til Canon og Ricoh, og i den øvre enden til det tyske selskapet Heidelberger Druckmaschinen AG. Som ledd i en snuoperasjon ble det innført et nytt faktureringssystem. Systemet har forårsaket kaos i faktureringen, og massiv selgerflukt. De som er igjen, skal i perioder ha brukt opptil 80 prosent av tiden sin på å sjekke fakturaer. Xerox innrømmer problemer, men hevder at bare opp til 50 prosent av selgernes tid er gått til å sjekke fakturaer.

Ledende konkurrenter driver langt mer effektiv enn Xerox. Hos Hewlett-Packard er omsetningen 500.000 dollar per ansatt per år, mens den er 200.000 dollar per ansatt hos Xerox. Wall Street Journal siterer en analytiker fra Goldman Sachs som sier Xerox må kutte årlige utgifter med mellom 500 millioner og 800 millioner dollar, tilsvarende 5000 arbeidsplasser. Siste registrerte årsomsetning for selskapet var 19,2 milliarder dollar.

PARC er blitt symbolet på en oppfatning av at Xerox gjør den ene spissteknologiske oppfinnelsen etter den andre, samtidig som det er andre mindre oppfinnsomme selskaper som stikker av med fortjenesten i form av markedsførte produkter. Dette fenomenet ble beskrevet i boka Fumbling the Future: How Xerox Invented, Then Ignored, the First Personal Computer fra 1988. Ifølge Amazon.com er denne boka den tredje mest solgt til ansatte ved Xerox Parc. De to mest solgte er All Hat and No Cattle der en tidligere opplæringsleder i Xerox, Chris Turner, beskriver metodene som bidro til en tidligere framgangsrik snuoperasjon, og 14 Visionaries Define Marketplace Success in the New Economy.

Mercury News har snakket med tidligere PARC-forsker Larry Tesler som i dag leder Stagecast Software. Han mener det kan være positivt for institusjonen å få nye eiere som kan investere mer og som er flinkere til å føre nyoppdagelser til markedet. På den andre siden sier han at PARC er i dag langt mer integrert i Xerox enn tidligere, og at det kan være vanskelig å selge senteret under ett. Han mener den neste omstruktureringen av Xerox kan kreve at forskning selges sammen med forretningsenhetene som den betjener.

Til toppen