FORBRUKERTEKNOLOGI

Xperia 1 V: Alle gode ting er fem, mener Sony

Sony skal ha for utholdenhet. I dag lanserer de to av de tre nye mobilene sine i det som er den femte serien. Alle har sett like ut, men de er betydelig forbedret på innsiden. Spesielt i år.

I dag lanserer Sony to av tre nye telefoner. Xperia 1 V og Xperia 10 V er, som det fremgår av romertallet, de femte i rekken av designet som har holdt seg veldig stabilt over mange år.
I dag lanserer Sony to av tre nye telefoner. Xperia 1 V og Xperia 10 V er, som det fremgår av romertallet, de femte i rekken av designet som har holdt seg veldig stabilt over mange år. Foto: Sony
11. mai 2023 - 15:58

Topputgaven av de tre nye Sony-mobilene heter som vanlig Xperia 1. Denne gangen med romertall fem etter, altså bokstaven V.

Som alltid er den lang og smal med en 6,5 tommers skjerm i 21:9-format med 4K oppløsning. Voldsomt, som alltid. Det er selvfølgelig en HDR OLED-skjerm med 120 Hz oppfriskning, med en lysstyrke som er 50 prosent lysere utendørs enn forgjengeren. Skjermen er beskyttet av den aller nyeste generasjonen av glass fra Corning, som vi bare har sett på Samsungs S22-modeller til nå, nemlig Victus 2.

Nye kameraer

Vi forventer hvert år at Sony skal komme med det aller siste fra sin egen sensordivisjon. Søsterselskapet Sony Semiconductor er faktisk størst i verden på dette forretningsområdet og leverer sensorer til mange av toppmodellene vi finner på markedet, inklusive Apple. Men gang på gang har vi blitt skuffet. De har gitt toppen i godteposen til andre.

I år kan det se ut til at de to Sony-selskapene har snakket sammen, for Xperia 1 V har fått en ny sensorteknologi som de kaller stacked CMOS – og som er dobbelt så lyssterk på det samme sensorarealet. Det handler om å få mer lys inn til fotodiodene, og vi får nok mer innsikt i innovasjonen i tiden framover. Samtidig har hovedkameraet fått en 1/1,35 tommer sensor med et areal som er 1,7 ganger større enn tidligere.

Ifølge Sony skal den nye sensorteknologien i Xperia 1 V redusere behovet for systemkameraer, som dette Alpha-kameraet fra egen kameradisvisjon. Det blir mange sikkert glade før å høre. <i>Foto:  Sony</i>
Ifølge Sony skal den nye sensorteknologien i Xperia 1 V redusere behovet for systemkameraer, som dette Alpha-kameraet fra egen kameradisvisjon. Det blir mange sikkert glade før å høre. Foto:  Sony

De lover intet mindre enn at kameraet skal levere resultatene i et fullformat kamera i den nye mobilen. Det høres for godt ut til å være sant, men vi får se. Ikke minst skal dette gi vesentlig bedre nattbilder og bilder i dagslys, hvor mørke partier trer mye bedre fram.

Programvaren, som gjør mye mer bruk av kunstig intelligens, oppdager selv når den må hente fram nattegenskapene

Hovedkameraet er på 52 MP, men effektivt på 48 som slår sammen fire og fire piksler til 12 MP til vanlig.

Ultravidvinkelen er en mer ordinær 12 MP sensor på 1/2,5 tommer.

Det periskopmonterte telekameraet, som kom i forrige modell, skiller seg ut ved å ha to brennvidder. En på 85 og en på 125 mm. Både dette og vidvinkelen har optisk bildestabilisering.

Lyd

Fargeutvalget på Xperia 1 V er ikke akkurat sprudlende. <i>Foto:  Sony</i>
Fargeutvalget på Xperia 1 V er ikke akkurat sprudlende. Foto:  Sony

Sony setter sin ære i å levere god lyd. De er jo mer kjent for lyd enn for kameraer, men en toppmobil må levere på begge.

I stedet for å ha den ene høyttaleren montert i endekanten og bruke talehøyttaleren som den andre, har Sony to høyttalere som peker fremover i hver ende av skjermen.

En ny forsterker skal gi høyttalerne et vesentlig løft i lyden. Bassen er fra 40 til 100 prosent kraftigere avhengig av frekvensområde.

Og som et håndslag til alle som sverger til kablet lyd, finner vi en analog 3,5 mm port. Det er selvfølgelig støtter for 360-lyd.

Alt i alt ser dette ut til å kunne bli en telefon som kan hevde seg i toppen. Spesielt når vi ser at den ikke veier mer enn 187 gram – og det med et 5 Ah batteri som skal være nok til å holde 4K-skjermen i gang i 20 timer når du ser på video.

Så var det prisen, da. 14.990 kroner skal den koste. Det plasserer den sammen med andre toppmodeller, men Sony har et ess i ermet. I en begrenset periode får du Sonys topp-hodetelefoner WH-1000XM5, med en veiledende pris på 4500 kroner, med på kjøpet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Smart deksel

Uansett hvor sterk telefonen er, vil man gjerne ha et deksel på den. Sonys nye telefondeksel har en innebygget støtte som kan trekkes ut og få telefonen til å skrå mot deg både i liggende og stående format. Veldig smart om de blir brukt til å se filmer og video.

Dekselet har en innbygget støtte som holder telefonen på skrå vertikalt og horisontalt. <i>Foto:  Sony</i>
Dekselet har en innbygget støtte som holder telefonen på skrå vertikalt og horisontalt. Foto:  Sony

Junior

Xperia 10 Vs spesifikasjoner gjør dette til en interessant mellomklasse mobiltelefon <i>Foto:  Sony</i>
Xperia 10 Vs spesifikasjoner gjør dette til en interessant mellomklasse mobiltelefon Foto:  Sony

Om Xperia 1 V er flaggskipet, er vel Xperia 10 V robåten. Den veier faktisk ikke mer enn 159 gram og er ifølge Sony verdens letteste smarttelefon. Men selv her er det en del forbedringer som er verdt å merke seg. Den har en grei trekamerarigg som inkluderer et 54 mm telekamera. Hovedkameraet har fått en 1,6 ganger større optisk stabilisert sensor. Det betyr ikke at den er gigantisk, for den går fra en sensor på 1/2,8 til en på 1/2,0 tommer. Ultravidvinkelen er en helt vanlig 16 mm.

Xperia 10 V har også et skikkelig batteri på 5 Ah, og det skal være stort nok til å holde telefonen med strøm i 34 timer med videoavspilling – i så fall veldig imponerende. Her finner vi også en OLED-skjerm i Sonys foretrukne 21:9-format som er 1,6 ganger mer lyssterk enn forgjengeren. Den er beskyttet med Gorilla Glass Victus. Altså hakket under toppen.

Telefonen, som også har en 3,5 mm analog lydport, har IP65/68 vann og støvtetthet.

Baksiden i plast på Xperia 10 V reduserer behovet for deksel og gjør at fargene kan slippe ut i dagslyset. <i>Foto:  Sony</i>
Baksiden i plast på Xperia 10 V reduserer behovet for deksel og gjør at fargene kan slippe ut i dagslyset. Foto:  Sony

Vi noterer oss også at selv om den har en 6/128 minnekonfigurasjon, har den spor for et microSD minnekort opptil 1 TB.

Prisen på 4990 kroner høres ikke så gal ut hvis telefonen leverer som lovet.

Ingen av de nye modellene kommer med ladere, men Xperia 1 V kan lade med 30 watt og også lade trådløst. Junior kan lade med 15 watt.

Nasa-helikopteret Ingenuity på Mars består i stor grad av hyllevare. Det var nødvendig for å spare plass, vekt, penger og strøm.
Les også

Mars-helikopteret var en gigantsuksess – med deler du kan kjøpe i butikken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.