Xperia-mobiler støtter russisk GPS-alternativ

Programvareoppdatering til en rekke modeller åpner for mer nøyaktig navigasjon.

Sony Xpreria S er blant mobilene med full GLONASS-støtte.
Sony Xpreria S er blant mobilene med full GLONASS-støtte. (Bilde: GLONASS/Sony)

Programvareoppdatering til en rekke modeller åpner for mer nøyaktig navigasjon.

Alle har nok hørt om om amerikanske GPS (Global Positioning System), og mange har nok også hørt om GLONASS (Global Navigation Satellite System), det russiske GPS-alternativet. At en rekke av Xperia-smartmobilene til Sony (Ericsson) støtter systemet, er nok mer ukjent. Det er da også såpass nytt at det første ble kunngjort i slutten av forrige uke.

Ifølge dette innlegget i Sony Ericssons utviklerblogg fortelles det at modellene Xperia S og Xperio ion har full støtte for GLONASS, inkludert programvaren som skal til.

Men alle Xperia-enheter med S2- eller S3-modellene av Qualcomms Snapdragon-systembrikke, samt den siste oppdateringen av den Android-baserte Xperia-programvaren fra Sony Ericsson, er i stand til å støtte navigasjonssystemet – som et supplement til GPS. Dette gjelder

Mens GPS består av 31 satellitter, består GLONASS av 24. Det russiske sysetemet har vært under utvikling siden 1976, men det var først i oktober i fjor at det ble oppnådd full dekning.

Enheter som støtter begge systemer kan bruke alle de til enhver til synlige satellittene til å beregne posisjonen. Ifølge Sony Ericsson innebærer det at antallet satellitter som brukes i beregningene øker fra i gjennomsnitt 5,5 til 10,9. Fordi satellittene i de to forskjellige systemene nødvendigvis et stykke fra hverandre, vil det med begge systemer i bruk være flere geografiske posisjoner på Jorden hvor det er mulig å motta signaler fra fire eller flere satellitter, noe som er nødvendig for å beregne posisjonen forholdsvis nøyaktig.

GPS Test med mottak av signaler fra både GPS- og GLONASS-satellitter.
GPS Test med mottak av signaler fra både GPS- og GLONASS-satellitter. Bilde: Sony Ericsson

Det loves også at posisjonen i mange tilfeller vil beregnes mer nøyaktig med støtte for begge de to systemene. I en felttest gjort av Sony Ericsson i sentrum av San Francisco opplevde man omtrent 50 prosent bedre posisjonsbestemmelse med begge systemer i bruk, enn med bare ett.

Fordi mobilene benytter en annen mottaker for GLONASS enn for GPS, er denne deaktivert så lenge brukeren er i åpne landskap. I mer problematiske omgivelser, for eksempel blant høye bygninger, vil GLONASS-mottakeren automatisk kobles inn. Detter gjort for at mobilen skal bruke mindre strøm.

I blogginnlegget forteller det også hvordan utviklere kan inkludere støtte for GLONASS i sine applikasjoner. Der er det også en lenke til applikasjonen GPS Test, som allerede har GLONASS-støtte og som kan vise hvilke satellitter det mottas signaler fra. Satellitter med nummer 65 til 88 i applikasjonen, er GLONASS-satellitter.

I tillegg til GPS og GLONASS, har Kina sitt eget system, Beidou, som ble satt i prøvedrift rett før nyttår. Galileo, EUs eget navigasjonssystem, som også Norge bidrar til, ventes først å bli fullført i 2019.

    Les også:

Til toppen