TELEKOM

Xperia-mobiler støtter russisk GPS-alternativ

Programvareoppdatering til en rekke modeller åpner for mer nøyaktig navigasjon.

Sony Xpreria S er blant mobilene med full GLONASS-støtte.
Sony Xpreria S er blant mobilene med full GLONASS-støtte. Bilde: GLONASS/Sony
25. jan. 2012 - 07:47

Alle har nok hørt om om amerikanske GPS (Global Positioning System), og mange har nok også hørt om GLONASS (Global Navigation Satellite System), det russiske GPS-alternativet. At en rekke av Xperia-smartmobilene til Sony (Ericsson) støtter systemet, er nok mer ukjent. Det er da også såpass nytt at det første ble kunngjort i slutten av forrige uke.

Ifølge dette innlegget i Sony Ericssons utviklerblogg fortelles det at modellene Xperia S og Xperio ion har full støtte for GLONASS, inkludert programvaren som skal til.

Men alle Xperia-enheter med S2- eller S3-modellene av Qualcomms Snapdragon-systembrikke, samt den siste oppdateringen av den Android-baserte Xperia-programvaren fra Sony Ericsson, er i stand til å støtte navigasjonssystemet – som et supplement til GPS. Dette gjelder

Mens GPS består av 31 satellitter, består GLONASS av 24. Det russiske sysetemet har vært under utvikling siden 1976, men det var først i oktober i fjor at det ble oppnådd full dekning.

Enheter som støtter begge systemer kan bruke alle de til enhver til synlige satellittene til å beregne posisjonen. Ifølge Sony Ericsson innebærer det at antallet satellitter som brukes i beregningene øker fra i gjennomsnitt 5,5 til 10,9. Fordi satellittene i de to forskjellige systemene nødvendigvis et stykke fra hverandre, vil det med begge systemer i bruk være flere geografiske posisjoner på Jorden hvor det er mulig å motta signaler fra fire eller flere satellitter, noe som er nødvendig for å beregne posisjonen forholdsvis nøyaktig.

GPS Test med mottak av signaler fra både GPS- og GLONASS-satellitter. <i>Bilde: Sony Ericsson</i>
GPS Test med mottak av signaler fra både GPS- og GLONASS-satellitter. Bilde: Sony Ericsson

Det loves også at posisjonen i mange tilfeller vil beregnes mer nøyaktig med støtte for begge de to systemene. I en felttest gjort av Sony Ericsson i sentrum av San Francisco opplevde man omtrent 50 prosent bedre posisjonsbestemmelse med begge systemer i bruk, enn med bare ett.

Fordi mobilene benytter en annen mottaker for GLONASS enn for GPS, er denne deaktivert så lenge brukeren er i åpne landskap. I mer problematiske omgivelser, for eksempel blant høye bygninger, vil GLONASS-mottakeren automatisk kobles inn. Detter gjort for at mobilen skal bruke mindre strøm.

I blogginnlegget forteller det også hvordan utviklere kan inkludere støtte for GLONASS i sine applikasjoner. Der er det også en lenke til applikasjonen GPS Test, som allerede har GLONASS-støtte og som kan vise hvilke satellitter det mottas signaler fra. Satellitter med nummer 65 til 88 i applikasjonen, er GLONASS-satellitter.

I tillegg til GPS og GLONASS, har Kina sitt eget system, Beidou, som ble satt i prøvedrift rett før nyttår. Galileo, EUs eget navigasjonssystem, som også Norge bidrar til, ventes først å bli fullført i 2019.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.