Yahoo girer opp fotokrig

Yahoo tilbyr sine brukere digitale fotoalbum fra e-post-systemet, en tjeneste norske Eurofoto lenge har tilbudt.

Yahoo tilbyr sine brukere digitale fotoalbum fra e-post-systemet, en tjeneste norske Eurofoto lenge har tilbudt.

Web-baserte e-postsystemer krever at brukerne sender bilder som vedlegg, og det er ofte begrenset hvor mange vedlegg og data som kan bli lagt ved e-posten per sending.

Yahoo er blant de største web-baserte e-posttilbydere. Selskapet har laget en testversjon av et såkalt «fotopostalbum» som tillater opptil 300 digitale bilder i én e-postmelding, skriver Yahoo News.

Yahoo tilbyr i tillegg en rekke andre tjenester som opptil 1 GB gratis lagring og design.

Et California-basert selskap har kastet seg på bølgen fra den nye tjenesten fra Yahoo og tilbyr sine brukere rammer og billedtekster til bildene i e-postalbumet, og tilpasninger av størrelsen med rotasjon av bildene.

Administrerende direktør i Yahoo Mail, Andy Spillanse, tror bildedeling vil bli den neste store trenden på digitale tjenester.

Men nordmenn har lenge kunne nyte godt av tilsvarende tjeneste hos norske Eurofoto. Allerede i 2002 tilbød Eurofoto sine brukere en e-post-klient for å overføre bilder rett inn i det digitale albumet.

I dag tilbyr selskapet hele syv forskjellige måter å overføre digitale bilder på tilpasset ulike plattformer, innstillinger og kunnskapsnivåer. For å unngå at kulturminner skal gå tapt, tilbyr også selskapet gratis lagring og sikkerhetskopiering av digitale bilder.

Ifølge daglig leder Øystein Reed Bratten i Eurofoto omsetter selskapet for 30 millioner kroner. Eurofoto var den første digitale fotobutikken i Norge og har i dag 300.000 brukere med overførsel av nærmere 20 millioner bilder.

Over halvpartene av fotooppdragene blir trykket i ordinære papirbilder 10 x 13 eller 10 x 15. I tillegg lages bildes på kalendere, musematter og andre materialer.

Bratten forteller at det i år har eksplodert med bestillinger på nett med blant annet fire ganger så mye opplasting som i fjor og i snitt overføring av 80 gigabyte per dag i mai mot 20 gigabyte i samme periode i fjor.

Selskapet har hatt rundt 130.000 bestillinger så langt i år.

Ifølge apriltall fra ComScore MediaMetrix har Yahoo nå 64 millioner unike brukere i måneden. Yahoo «PhotoMail» vil trolig være den første som tilbyr integrering av e-postinnhold som fotolagring og redigering.

Brukere kan forstørre bildene i en høyere oppløsning ved å klikke på bildet i e-posten. Det forstørrede bildet blir deretter behandlet i Yahoos digitale fototilbud.

E-postløsningen skal ifølge Yahoo være tilgjengelig på seks språk fra Øst-Europa til Sør-Øst Asia som Polen, Tyrkia, Thailand, Malyaysia, Vietnam, Fillipinene og Indonesia.

Til toppen