Yahoo i gang med videosøk

Yahoo har gjort en testutgave av selskapets planlagte videosøketjeneste tilgjengelig for alle.

Yahoo har gjort en testutgave av selskapets planlagte videosøketjeneste tilgjengelig for alle.

Yahoo åpnet onsdag kveld en betautgave av selskapets planlagte videosøketjeneste. Etter hvert som stadig flere Internett-brukerne får Internett-aksess med relativt høy hastighet, er både mengden av, og interessen for videoinnhold på nettet, stadig økende. Problemet er gjerne å finne fram til innholdet man ønsker å se.

Det har en stund vært kjent at Yahoo og flere andre har søketjenesten for video og annet multimedieinnhold under utvikling, hvor filene indekseres med grunnlag i metainformasjon som forteller hva opptakene egentlig inneholder. Mye av innholdet vil bare være tilgjengelig mot betaling, mens annet kan være reklamefinansiert.

- Vi kommer til å henvende oss til underholdnings- og kringkastingsindustrien for å levere det beste videosøket der ute, sier Jeff Weiner, Yahoos senior visepresident for blant annet søk, til News.com. Selskapets vil delvis bygge på RSS-feeder (Really Simple Syndication) fra samarbeidspartnere. Disse skal tilby den nødvendige metainformasjonen for de videoen hver av partnerne tilbyr. Systemet skal etter hvert også kunne brukes for eksempel av privatpersoner til å legge til video-feeder på en personlig webside. Innkapsling i RSS benyttes allerede for å videreformidle lyd- og bildefiler. Metoden kalles gjerne podcasting.

Yahoos spesielle RSS-format, Media RSS, utvider ifølge Yahoo innkapslingen til å håndtere andre medietyper, slik som kortfilmer og tv. Formatet skal gjøre det mulig for innholdsleverandører og bloggere bredt å distribuere beskrivelser av og lenker til multimedieinnhold.

Yahoo har ifølge News.com også utviklet teknologier for å hente ut søkbar tekst fra ”headere” og andre data knyttet til mediet. I tillegg planlegger selskapet etter hvert å benytte talegjenkjenningsteknologi for å få tilgang til enda mer informasjon om videoene.

Mer informasjon om Media RSS finnes på denne siden. Selve spesifikasjonen er tilgjengelig her, mens testutgaven av videosøketjenesten nås fra denne siden.

Den avanserte utgaven av søket lar brukeren velge om videofilen skal være i ett eller flere av formatene AVI, MPEG, QuickTime, Windows Media eller Real. I tillegg kan man søke etter videoer med varighet på mindre enn ett minutt eller mer enn ett minutt, samt begrense søket til ulike domenenavn eller toppnivådomener.

Til toppen