Yahoo kan ha nådd bunnen

Forsiktig varsel med berettiget håp om vekst.

Yahoo kan ha nådd bunnen
Tumblr, bloggtjenesten som Marissa Mayer kjøpte for Yahoo i mai i fjor for 1,1 milliarder dollar, har ennå ikke gitt særlige bidrag til Yahoos omsetning. Bilde: Mario Tama/Getty Images/All Over Press

Yahoo la i går kveld fram sine tall for fjerde kvartal og for hele året 2013. Amerikansk presse, særlig nye og hippe Recode.net gir toppsjef Marissa Mayer toppkarakter for framføring (enda kjolen var mer blå enn lilla), men er mindre begeistret for selve tallene.

Hovedtallene er dystre. Sammenliknet med fjerde kvartal 2012 er omsetningen ned 5,9 prosent til 1,27 milliarder dollar. Driftsresultatet er ned 8,3 prosent til 174 millioner dollar, trass i at de er påplusset 70 millioner dollar fra salg av patenter. Gunstige kapitalinvesteringer som finansdirektør Ken Goldman (knallilla skjorte) har stått for, bidro til å heve nettoresultatet 222 millioner dollar mot 149 millioner dollar for et år siden, slik at bunnlinjen er opp 28,5 prosent til 352 millioner dollar.

Det er tankevekkende at Yahoo har større overskudd fra sine pengeplasseringer enn fra kjernevirksomheten.

Yahoos viktigste aksjepost er i den kinesiske e-handelsgiganten Alibaba, som håndterer en større omsetning enn Ebay og Amazon til sammen, og som lenge har opplevd kraftig vekst. Det er Alibaba som har trukket Yahoo-aksjen opp det siste halvannet året, ikke Marissa Mayers oppkjøp, omstrukturering og produktutvikling.

Søk og bannerannonser er hovedinntektskildene i Yahoos egentlige virksomhet. I kvartalet er bannerannonser ned 6,4 prosent til 553 millioner dollar. Søk er ned 3,8 prosent til 464 millioner dollar.

Lyspunktet er at det relative fallet er mindre enn i de tre foregående kvartalene.

Geografisk sett er Yahoo langt mer Amerika-orientert enn andre globale nettaktører. Der er kvartalsomsetningen den samme som for et år siden, det vil si 960 millioner dollar. På ett år har Amerikas andel av Yahoos omsetning økt fra 71 prosent til 76 prosent.

Omsetningen i Emea (Europa, Midtøsten og Afrika) er ned 8,6 prosent til 104 millioner dollar. Fallet er langt mindre enn snittet på 22 prosent for de tre foregående kvartalene. Med litt velvilje kan også det tolkes positivt.

Poenget er at der Yahoo henter mesteparten av sine annonseinntekter, kan bunnen være nådd.

Dette gjenspeiles i Goldmans forsiktet prognose for omsetningen i første kvartal 2014: Han ser for seg at den havner mellom 1,06 milliarder og 1,11 milliarder dollar. I første kvartal i fjor havnet den på 1,07 milliarder dollar.

Yahoo rammes av prisfall: De solgte 3 prosent flere bannerannonser i fjerde kvartal 2013 enn året før, men gjennomsnittsprisen falt 7 prosent.

Antall betalte klikk økte med 17 prosent, men gjennomsnittsprisen falt 3 prosent.

Fjerde kvartal var ikke spesielt stort på oppkjøp. Listen er for så vidt lang – Aviate (ThumbsUp Labs), PeerCDN (Instant IO), Evntlive, Ptch, SkyPhrase, LookFlow, Bread Labs og Hitpost – men de kostet bare 60 millioner til sammen.

Aksjegjenkjøp kostet langt mer: 231 millioner dollar. Siden fjerde kvartal 2012 er tallet på aksjer brukt til å beregne nettoresultat per aksje redusert med over 11 prosent. Det, og veksten i nettoresultat grunnet Alibaba-aksjene, gjør at investorene i Yahoo gleder seg over at nettoresultat per aksje øker fra 0,23 dollar til 0,33 dollar.

Verken dette eller andre lyspunkter hindret aksjekursen fra å falle 2,5 prosent da tallene og utsiktene for inneværende kvartal ble kjent. Fallet kom etter at Yahoo-aksjen hadde styrket seg 4,3 prosent i løpet av børsens åpningstid, før tallene ble kjent.

Les mer om: