AVTALER & KONTRAKTER

Yahoo! kjøper Europas Internett-stjerne

Yahoo! kjøper den franske tjenesten for prissammenlikning Kelkoo for 475 millioner euro.

26. mars 2004 - 11:11

Den amerikanske søketjenesten Yahoo! og Kelkoo, en franske tjeneste for prissammenlikning av alt fra bøker og video til forbrukerelektronikk og biler med 250 ansatte i ni europeiske land, blant dem Norge, er blitt enige om en avtale der Yahoo! kjøper alle aksjene i Kelkoo for anslagsvis 475 millioner euro kontant – fire milliarder norske kroner.

I Norge ble prisportalen Zoomit kjøpt av Kelkoo i september 2000. Christen Sveaas er blant aksjonærene i Kelkoo Norge som kan tenkes å realisere en pen gevinst.

Yahoo! viser til at søk etter produkter, ifølge Forrester Research, er blitt den nest mest populære virksomheten på Internett, etter e-post, og at søk, handel og prissammenlikning henger stadig tettere sammen.

Nielsen/NetRatings oppgir at Kelkoo når 8,7 prosent av alle aktive nettsurfere i de landene tjenesten er etablert. Yahoo! mener Kelkoo-tjenesten vil kunne gi deres søketjeneste økt gjennomslagskraft i en situasjon der det europeiske detaljmarkedet for internetthandel er i rask vekst. Yahoo! viser til en annen Forrester-undersøkelse som anslår denne veksten fra 40 milliarder euro i 2004 til 167 milliarder euro i 2009.

Kelkoo-tjenesten omfatter i dag over tre millioner produkter fra 2500 e-handelssteder, fordelt på 25 forskjellige produktkategorier. Kelkoo tar seg betalt når kunder ledes fra Kelkoo til en e-butikk. En annen inntektskilde er drift av andres e-handelssteder.

Yahoo! regner med betydelige synergier, særlig med sin Overture-tjeneste.

Det forespeiles ingen endringer i Kelkoos organisasjon. Alle ansatte vil beholde jobben, og toppsjef Pierre Chappaz vil fortsette å lede Kelkoo som Yahoo!-datter. Oppkjøpet regnes fullført i løpet av andre kvartal i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.