Yahoo Pipes legger på røret

Slutt for en gammel, men svært nyttig traver.

Yahoo Pipes legger på røret
Yahoo Pipes gjorde det enkelt å remikse strukturerte data ved hjelp av dra-og-slipp-metoden. Men ga neppe Yahoo noen inntekter. Det er antakelig årsaken til at tjenesten nå avvikles.

Yahoo har bestemt seg for å legge ned Pipes.

Tjenesten så dagens lys for åtte år siden som en webapplikasjon som lot deg knytte sammen datakilder, remikse dem og filtere eller oversette innhold. Alt i et grafisk og enkelt grensesnitt.

RSS-feeder kunne for eksempel lett kombineres. Det var en nyttig og kraftfull nettjeneste, som i hvert fall den gangen var nokså unik.

Både navnet og funksjonaliteten har sin opprinnelse fra Unix-miljøer, der brukere kan «pipe» data direkte mellom programmer, typisk fra kommandolinjen ved hjelp av tegnet «|».

Her kan du lese digi.nos artikkel fra da tjenesten ble lansert i februar 2007.

I en kunngjøring varsler Yahoo at det fra 30. august ikke lenger vil være mulig å opprette nye pipes. Den påfølgende måneden vil eksisterende pipes fungere, men bare i lesemodus. Så blir applikasjonen slukket for godt ved utgangen av september i år.

- Synd. Men rart den fikk leve så lenge

Yahoo tok seg aldri betalt for Pipes. Slik var tjenesten eksempel på en svunnen tid mer preget av idealisme og delingskultur på internett, er det enkelte som mener.

Her en kommentar løftet fra diskusjon om nedleggelsen på Hacker News:

- Pipes var tjenesten som fremfor noen representerte optimismen som en gang rådet rundt «Web 2.0», når standardformater og åpne programmeringsgrensesnitt (API-er) lot oss remikse innhold og alskens tjenester etter eget forgodtbefinnende.

I samme tråd gjør en av skaperne av Pipes seg til kjenne. Utvikleren synes det er synd tjenesten avvikles, men er samtidig overrasket over at Pipes fikk leve så lenge.

Yahoo skal angivelig ha gitt opp produktet for mange år siden.

Les også: Ny Chrome gir kontroll over Flash

Alternativer

Nå er ikke Pipes lenger så unik som tjenesten en gang var.

Mange alternativer lar deg kombinere data fra både apper og nettjenester. IFTTT (If This, Then That) eller Zapier er blant de mest opplagte. Men vi kjenner ikke til noe direkte sammenlignbart når det gjelder fokuset på RSS-strømmer. Del gjerne flere tips under i debatten.