JUSS OG SAMFUNN

Yahoo reagerer med vantro og sinne

Millioner av brukernes webkameraer overvåket.

Nettgiganten Yahoo raser etter at britisk etterretning har tappet webkameraene til flere millioner av brukerne deres.
Nettgiganten Yahoo raser etter at britisk etterretning har tappet webkameraene til flere millioner av brukerne deres. Bilde: Imago/McPhoto/All Over Press
28. feb. 2014 - 07:57

Britisk etterretning har samlet inn og analysert millioner av bilder som Yahoo-brukere har tatt med sine webkameraer, uavhengig av om brukerne har vært terrormistenkt eller ikke, melder The Guardian.

Den britiske overvåkingsorganisasjonen GCHQ fikk hjelp av sine amerikanske kolleger i etterretningsorganisasjonen NSA, ifølge dokumenter som er lekket av varsleren Edward Snowden og som avisen The Guardian gjengir torsdag.

Lekkasjene viser dokumenter fra GCHQ som er datert til perioden 2008 og 2010. Her omtales overvåkingsprogrammet Optic Nerve, som ifølge de samme dokumentene samlet inn flere millioner bilder som Yahoo-brukere hadde tatt med sine webkameraer, kameraer som er innebygd i datamaskiner.

Utenfor mistanke

Bildene ble sendt videre for analyse til databasene til GCHQ og NSA, helt uavhengig av om brukerne som hadde tatt bildene var under terrormistanke eller ikke, ifølge avisen.

Bare i løpet av en seksmånedersperiode i 2008 samlet GCHQ inn bilder fra over 1,8 millioner Yahoo-brukere verden over. Et stort antall av bildene hadde seksuelt innhold.

«Beklageligvis viser det seg at et overraskende stort antall mennesker bruker kommunikasjon med webkamera til å vise intime deler av kroppen sin til andre mennesker. I tillegg er det slik at programvaren som Yahoo bruker gjør at mer enn én person kan følge en webkamera-strømming uten nødvendigvis å sende en tilsvarende strømming tilbake, viser at dette brukes for å kringkaste pornografi», står det skrevet i et dokument.

Yahoo forbannet

Andre dokumenter viser at praksisen også pågikk i 2012. GCHQ insisterer ifølge The Guardian på at innsamlingen av bilder har vært «nødvendig, proporsjonal og i tråd med britisk lovgivning».

Yahoo på sin side reagerte med sinne og vantro da de fikk vite om saken av The Guardian.

Selskapet avviser å ha visst om bildeinnsamlingen og anklager overvåkingsorganisasjonene for «å ha tatt brudd på brukernes privatliv til et helt nytt nivå». (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.