JUSS OG SAMFUNN

Yahoo!-sjef kan havne bak gitteret for nazisalg

Franske overlevende etter Auschwitz, anklager nå Yahoo!-sjefen personlig for samarbeid med fienden og tvetydige nazisignaler. Blir han dømt, risikerer Tim Koogle fengsel.

Ole-Andreas Krohn
23. jan. 2001 - 07:38

Sjefen for Yahoo!-konsernet, Tim Koogle, kan vente seg en del oppmerksomhet i tiden fremover. Ifølge den amerikanske IT-avisen The Industry Standard vil en fransk organisasjon av overlevende fra nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz stille Koogle foran en fransk domstol.

Anklagen, som vil offentliggjøres tirsdag, skal være at Koogle har vært tvetydig angående krigsforbrytelser og dessuten samarbeidet med fienden.

Saken har sin bakgrunn i at det inntil nylig foregikk salg av såkalte nazi-memorabilia på internettkonsernets auksjonssider. På bakgrunn av en tidligere fransk rettsavgjørelse om at Yahoo! forpliktet seg til å stenge tilgangen til disse auksjonene for franske internettbrukere, ble selskapet nylig presset til å stanse salget.

Den franske domstolen dømte Yahoo! til å betale bøter dersom ikke et tilfredsstillende filtreringssytem for hindre tilgangen for franske brukere var på plass før 20. februar.

Yahoo påberoper seg i denne forbindelse både ytringsfriheten og stiller spørsmål ved hvilke hjemler en fransk domstol har for å komme med slike avgjørelser i forbindelse med en internasjonal tjeneste som hører hjemme utenfor Frankrikes grenser.

For å ta til motmæle har Yahoo! derfor fremmet sin sak for en domstol i California.

De franske motpartene tror derfor at Yahoo! ikke vil rette seg etter dommen i den franske domstolen. At salget av gjenstandene i øyeblikket er stanset, ser franskmennene på som kun et midlertidig arrangement for å unngå bøter inntil en ny rettsavgjørelse foreligger.

Alvoret for Koogle ligger, foruten i selve temaet, i at saken av franske domstoler blir å betrakte som en kriminalsak. Dette innebærer blant annet at Yahoo!-sjefen kan idømmes fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.