JUSS OG SAMFUNN

Yahoo truer Facebook med søksmål

Web-pioneren krever betalt for patentene sine.

Yahoo har mistet mye av annonseinntektene sine nettopp til Facebook. Nå truer de med patentsøksmål mot Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg (innfelt).
Yahoo har mistet mye av annonseinntektene sine nettopp til Facebook. Nå truer de med patentsøksmål mot Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg (innfelt). Bilde: Daniel Spisak. Creative Commons.
28. feb. 2012 - 08:52

Det synes å være et tegn i tiden. Selskaper med skrantende inntekter og en falmende forretningsmodell tyr til patentkrig for å skaffe seg kjærkomne inntekter.

Yahoo kaster seg på denne trenden, og truer med søksmål mot Facebook.

Striden dreier seg om 10-20 patenter relatert til fremvisning av annonser, personalisering av nettsider, sosiale nettverk og chattetjenester. Det melder New York Times.

Det dreier seg også om forhold knyttet til personvern-innstillinger, nyhetsstrøm (feed) og meldingstjenester, ifølge Reuters.

Partene skal mandag ha møtt hverandre til diskusjoner. Hva som kreves i vederlag skal foreløpig ikke være klart. Yahoo vil ikke nøle med å gå til sak hvis kravene deres ikke blir innfridd, heter det.

- Yahoo har et ansvar overfor sine aksjonærer, ansatte og andre interessenter om å beskytte sine immaterielle verdier, sier selskapet i en uttalelse.

Dersom selskapet gjør alvor av truslene om å saksøke Facebook, blir det første gang en større patentstrid bryter ut mellom sosiale nettgiganter. Patentkrig har for lengt brutt ut i mobilbransjen, med stadige søksmål mellom aktører som Motorola Mobility, Samsung, Apple, Google og Microsoft. Konkursrammede Kodak har også kastet seg på bølgen av patentsøksmål den siste tiden.

Gikk rett til pressen

En talsmann for Facebook sier i en kommentar at de ennå ikke har rukket å vurdere Yahoos krav.

- Yahoo kontaktet oss samtidig som de ringte New York Times, og vi har derfor ikke fått mulighet til fullt ut å evaluere påstandene deres, sier Facebooks juridiske talsmann Barry Schnitt til avisen.

Yahoo har siden etableringen i 1995 opparbeidet seg minst tusen ulike patenter. En mengde av disse stammer fra oppkjøpet av Overture Services (tidligere GoTo.com) som solgte annonser i søkemotorer. Overture gikk i sin tid til sak mot Google. Etter oppkjøpet valgte Yahoo å inngå forlik med Google i 2004, og mottok 2,7 millioner aksjer før søkegiganten gikk på børs.

Yahoo, fremdeles USAs største nettportal, har opplevd at annonseinntektene deres er under kraftig press fra Facebook og Google. Det siste året har medgründer Jerry Yang forlatt skuta og ledelsen er byttet ut. Nylig valgte også halvparten av et sterkt kritisert styre å kaste kortene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.