Yepp - den er minst i verden

Enkelte ganger er det størrelsen det kommer an på. Det mener i hvert fall Samsung Electronics som nå slipper en ny versjon av sin Yepp MP3-spiller, etter sigende verdens minste sådan.

Enkelte ganger er det størrelsen det kommer an på. Det mener i hvert fall Samsung Electronics som nå slipper en ny versjon av sin Yepp MP3-spiller, etter sigende verdens minste sådan.

Den nye spilleren kommer i to utgaver, hver på størrelse med et kredittkort (58 x 85 millimeter og 17 millimeter tykt). Hver spiller kan pakkes med 40 megabytes med data, noe som skulle holde til omlag ti sanger av gjennomsnittlig poplåt-lengde. Minnekapasiteten kan utvides ved å benytte SmartMedia minnekort.

Foruten å være en ren avspiller for MP3-filer har Samsung nå også lagt inn en FM radiomottaker i Yepp, i tillegg til en funksjon for lagring av telefonnummer. Telefonkatalogen kan leses via displayet øverst på spilleren, som også viser informasjon om de ulike sangene du spiller.

MP3-spilleren Samsung Yepp
Samsung Yepp.

Som for tidligere Yepp-modeller kan også de oppgraderte versjonene benyttes som diktafon. Diktafondelen kan lagre inntil 160 minutter med tale med akseptabel lydkvalitet, ifølge produsenten.

Samsung regner med å selge over en halv million MP3-spillere i år, hvilket utgjør omlag 42 prosent av det anslåtte verdensmarkedet for slike spillere. Selskapet kan ennå ikke opplyse hvorvidt de nye Yepp-spillerne blir lansert i det internasjonale markedet - et spørsmål som helt og holdent avgjøres av om RIAA (Recording Industry Association of America) gir sin aksept.

Som digi.no tidligere har omtalt (se pekere til relaterte saker nedenfor eller i margen til høyre) har ikke den internasjonale plateindustrien generelt og RIAA spesielt tatt særlig godt imot MP3-teknologien. Platebransjen frykter teknologien åpner for enda mer piratkopieringsvirksomhet.

Den internasjonale musikkindustrien har derfor laget et eget utkast til et digitalt lydformat som skal være sikrere mot piratkopiering, Secure Digital Music Initiative (SDMI), et system også Samsung har sagt de vil satse på. Nylig kom også Microsoft på banen med en konkurrent til MP3 (se egen sak).

Til toppen