BEDRIFTSTEKNOLOGI

YouTube åpner for svære videoer

Dersom full HD ikke er nok.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juli 2010 - 09:17

Google planlegger å gjøre YouTube til noe langt mer enn bare et nettsted for små videosnutter med relativt dårlig oppløsning. Som skritt på veien mot dette, har selskapet derfor gradvis forbedret mulighetene for å laste opp og publisere større videofiler med langt høyere oppløsning. I desember i fjor ble det mulig å laste opp og spille av videoer med full HD-oppløsning (1080p). På fredag tok selskapet et nytt skritt, nemlig 4K.

Med støtte for 4K er det nå mulig å laste opp videoer med oppløsning på opptil 4096 x 2304 piksler til YouTube. Dette er mer enn fire ganger så mange piksler per bilde som det full HD leverer.

I et blogginnlegg skriver YouTube-teknikeren Ramesh Sarukkai at videoer med så høy oppløsning medfører noen begrensninger.

– Videokameraer som kan filme med 4K er ikke billige, og prosjektører som kan vise videoer i 4K er typisk på størrelse med små kjøleskap. Dessuten vil det kreve superraskt bredbånd å se disse videoene, skriver Sarukkai.

For å se videoer med høyere oppløsning enn 1080p. kan man i avspilleren velge «Original» på menyen for oppløsning. Da vises videoen med full oppløsning.

Valg av oppløsning ved avspilling av YouTube-videoer.
Valg av oppløsning ved avspilling av YouTube-videoer.

Det finnes allerede en håndfull videoer med 4K-oppløsning i YouTube. Disse er samlet her.

For brukere som ønsker å laste opp så store filer, kan det være nødvendig å benytte YouTubes Java-baserte opplastingsklient. Den støtter filer som er større enn 2 gigabyte og har mulighet til å fortsette opplastingen etter et avbrudd. Men fortsatt er den maksimale lengden på videoer fra vanlige brukere satt til å være 10 minutter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.