YouTube kommer i full HD

Googles videotjeneste tilpasser seg den store flatskjermen i stua.

YouTube kommer i full HD

Googles videotjeneste tilpasser seg den store flatskjermen i stua.

Brukeropplastede videoer i den Google-eide YouTube-tjenesten blir fra og med neste uke tilgjengelig med full HD-oppløsning (1080p). Det kunngjorde Billy Biggs, programvareingeniør i YouTube, i dette blogginnlegget i går.

Selv om YouTube-videoer til nå ikke har vært tilgjengelig med høyere oppløsning enn 720p, tar tjenesten vare på de opplastede videoene i originalkvaliteten. Dette gjør at opplastede 1080p-videoer som i dag bare er tilgjengelig med lavere oppløsning, vil kunne vises med 1080p-oppløsning på YouTube om ikke så lenge.

1080p-video kan gi et høyere detaljnivå enn 720p-video. Men det avhenger av blant annet komprimeringsteknikkene som har blitt brukt underveis. Et grøtete bilde blir ikke så mye bedre selv om oppløsningen er høyere.

Hunter Walk, direktør for produktadministrasjon hos YouTube, fortalte i går til blant annet Til CNET News at omtrent halvparten av 1080p-innholdet i YouTubes database har blitt kodet om på nytt så langt.

Et eksempel på en 1080p-video på YouTube finnes her.

Bildene nedenfor viser forskjellen i detaljnivået mellom standardkvaliteten til YouTube (360p) og full HD-kvaliteten (1080p).

YouTube-video i 360p
YouTube-video i 360p
YouTube-video i 1080p
YouTube-video i 1080p

Foreløpig er det bare omtrent 10 prosent av avspillingene av YouTube-video som skjer med tjenestens høykvalitetsavspiller. Ifølge Walk skyldes dette for en stor del begrensninger på brukersiden, knyttet til maskinvare og båndbredde. Samtidig forteller han at stadig mer innhold kommer direkte fra mobile enheter.

- Vi har sett en økning på omtrent 2000 prosent i mobile opplastinger i år.

YouTube har tidligere demonstrert at en løsning som gjør det mulig å vise videoene direkte i nettleseren, uten å måtte benytte Flash Player. Denne er basert på HTML5-elementet video, som nå støttes av de fleste moderne nettlesere. Men YouTube bruker i denne løsningen MPEG-4-basert video, noe som ikke støttes av Firefox og Opera. Disse støtter i stedet støtter Ogg Theora.

Skal den Flash-baserte løsningen bli en realitet, må YouTube enten tilby videoen i flere formater eller så må Google få i stand en løsning basert på teknologiene selskapet fikk tilgang til gjennom oppkjøpet av On2 Technologies i sommer. Men det vil ikke være gjort over natten å frigi On2-kodekene og å få nettleserleverandørene til å implementere dem.

Uansett, under seansen sa Walk at YouTube-teamet forsatt er interesserte i en videoavspiller som ikke er basert på Flash.

- Vi er interessert i bred tilgjengelighet, sa Walk.

    Les også:

Til toppen