YouTube risikerer dagbøter i Brasil

YouTube risikerer dagbøter i Brasil

En støtende video som stadig dukker opp igjen, gjør at YouTube risikerer dagbøter i Brasil.

Daniela Cicarelli er en av Brasils mest fokuserte toppmodeller. Hun har eget program i landets variant av MTV, og har dessuten vært forlovet med en landslagsspiller i fotball, Ronaldo.

I september dukket det opp en video på YouTube som viste Cicarelli hett omfavnet av sin nåværende følge, bankmannen Renato Malzoni, på en strand nær Cadiz i Spania. Videoen ble også lagt ut på to brasilianske nettsteder.

Alle nettstedene ble pålagt av brasiliansk rett å fjerne videoen. De brasilianske nettstedene bøyde seg, og har siden ikke hatt videoen tilgjengelig.

På YouTube, derimot, dukket videoen opp igjen og igjen, lagt ut av ulike personer under forskjellig navn.

Malzoni fikk sin advokat, Rubens Decousseau Tilkian, til å fremme saken for retten.

– Internett er demokratisk og må forsvares, men denne kampen dreier seg å få en form for kontroll slik at man kan unngå brudd på folks grunnleggende rettigheter, som privatliv og intimitet, uttaler Tilkian til Associated Press.

Tirsdag avsa dommer Enio Santarelli Zuliani i høyesterett i delstaten Sao Paulo en utvidet kjennelse i saken: YouTube pålegges å finne en effektiv måte å automatisk oppdage når noen legger ut en kopi av videoen, og hindre publiseringen.

Kjennelsen trådte i kraft umiddelbart, og forsøk på YouTube viser at lenkene til videoen er døde.

Kjennelsen må opp for et dommerpanel på tre medlemmer for å gjøres endelig. Panelet kan også ilegge YouTube dagbøter på opptil 119 000 amerikanske dollar for hver dag videoen har vært tilgjengelig.

YouTube ble kjøpt av verdens ledende søketjeneste, Google, i november. Siden saken åpenbart har prinsipiell betydning, for eksempel også med tanke på mobbevideoer lagt ut av norske skoleelever, har Google et sterkt incentiv til å utvikle en effektiv videovariant av sin søketeknologi.

YouTube har ikke kommentert saken ennå.

Til toppen