BEDRIFTSTEKNOLOGI

YouTube skal ta i bruk ny videocodec

Redusert krav til båndbredde.

Videoene i Google-eide YouTube skal snart gjøres tilgjengelige med videocodecen VP9. Dette vil skje så snart Googles nettleser får støtte for den samme codecen, som WebM-formatet skal støtte.

VP9 er fortsatt under utvikling, men formatet på bitstrømmen skal låses den 17. juni. Dette ble kunngjort i diskusjonsgruppen til WebM-prosjektet i forrige uke, samt i et eget blogginnlegg.

Det vil nødvendigvis gå noe tid før Chrome kan leveres med støtte for den endelige utgaven av VP9, men eksperimentell støtte for VP9 har vært mulig å aktivere i testversjoner av Chrome i alle fall siden desember i fjor. Det er et eget bibliotek, libvpx, som tar seg av dekodingen av VP8 og snart VP9 i Chrome. Det samme biblioteket benyttes også i en del annen programvare som støtter VP8 i dag.

VP9 er en mer effektiv utgave av VP8. Et første mål har vært å kunne gjengi video i HD-format med omtrent 50 prosent av båndbredden som kreves av VP8. Reduksjonen vil ikke være like stor for video med lavere oppløsning. Et nyere mål er ytterligere komprimering for å få et betydelig forsprang på HEVC (High Efficiency Video Coding), også kjent som H.265. Dette er etterfølgeren til den svært mye brukte H.264-standarden.

Lavere båndbreddekrav for HD-video betyr at slikt innhold enklere kan strømmes uten stopp over linjer med begrenset ledig kapasitet. Det er grunn til tro at all programvare som i dag støtter VP8, vil få VP9-støtte temmelig raskt.

Forøvrig er det ingenting som tyder på at YouTube vil slutte å benytte Flash og H.264 med det første. VP9 vil nødvendigvis kun bli tilbudt nettlesere som støtter dette.

I videoen nedenfor er den samme videoen kodet med fire ulike codecer – x.264, H.265/HEVC, VP8 og VP9 (eksperimentell). Hva som er hva er beskrevet på YouTube-siden til videoen.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.