BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Ytelse intet problem med Java

- De siste testene vi har foretatt i våre laboratorier, viser at det vil la seg gjøre å kjøre Java-programmer like raskt som tilsvarende C-programmer, sier Suns Internett-ansvarlige Bud Tribble.

Eirik Rossen
6. nov. 1997 - 12:04

Tribble er en av dataindustriens anerkjente eksperter i objektorientert programmering og design av brukergrensesnitt. Han er nevrofysiolog av utdanning - med doktorgrad i emnet - og har ledelseserfaring fra programvareutvikling i Apple, NeXT og Sun. I Apple hadde han ansvaret for å sette i gang og drive det første arbeid som førte til det kjente grensesnittet til Macintosh-maskinene. Han beskrives som hovedarkitekten for det objektorienterte operativsystemet NeXTSTEP. Hos Sun var hans første oppgave å utvikle et nytt distribuert objekt-miljø for operativsystemet Solaris.

- Når den første JVM (Java virtual machine) var klar for rundt to år siden, kjørte C++-programmer tjue ganger så raskt som Java-programmer, sier Tribble. - Siden har JVM-teknologien gjort store framskritt, og ytelsen har økt gradvis.

Et første skritt, ifølge Tribble, var å gå gjennom de indre sløyfene i JVM og kode dem på nytt. Dette tiltaket doblet ytelsen.

- Det neste skrittet var JIT-kompilatorer (just in time) som kompilerer løpende og mellomlagrer viktige kodesekvenser. Det førte til en forbedring på fem til åtte ganger.

Det tredje skrittet er det Sun kaller HotSpot Virtual Machine, en fornyet JVM som vil bli sluppet innen utgangen av året. HotSpot bygger på teknologi som ble utviklet av selskapet Anamorphics i Suns eget laboratorium og som Sun kjøpte i vår. Teknologien omfatter en rekke metoder for å akselerere kjøringen av såkalte "hotspots", det vil si kode som kjøres om og om igjen, for eksempel når det skal tegnes punkter på en skjerm.

- Prøvene våre viser at HotSpot kan øke ytelsen på Java-programmer med nok en faktor på to eller tre. Avstanden i ytelse mellom C++ og Java er nå praktisk talt borte, og i enkelte situasjoner har vi faktisk målt en liten fordel til Java-koden.

Tribble er opptatt av å sette begrepet "ytelse" inn i en videre ramme.

- I mange situasjoner, som å sende en e-post, lagre et dokument, utføre en transaksjon, er det ingen forskjell mellom tynnklient- og tykk-klientprogramvare. Avhengig av nettverksforbindelsen, kan man argumentere med at en tykklient, som har applikasjonen til stede på sin egen harddisk, laster en applikasjon raskere enn en tynnklient. Svaret på dette er at Java-applikasjoner ikke skal være konstruert slik at det er nødvendig å laste hele applikasjonen før du kan begynne å bruke den. Ny funksjonalitet skal sendes over nettet bare hvis du trenger den. Dette gir bedre helhetsytelse enn å måtte laste for eksempel hele Microsoft Word når din egentlige skriveoppgave ikke krever mer enn tre eller fem prosent av den samlede Word-koden.

Tribble peker på ytterligere én fordel med Java-baserte tynnklient-applikasjoner: Oppgraderinger krever ingen spesielle tiltak på klientsiden.

- Å sørge for at alle i et nettverk starter samtidig med den nyeste versjonen av Microsoft Office, er en stor utfordring for IT-avdelingen. Java-filosofien gjør at dette går nærmest av seg selv, siden ingen klient bruker noe annet program enn det som ligger på tjeneren. Oppgraderinger går av seg selv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra