Ytelsesproblem med doble prosessorkjerner

Dagens programvare vil få redusert ytelse på prosessorer med to kjerner. Det mener svensk professor.

Dagens programvare vil få redusert ytelse på prosessorer med to kjerner. Det mener svensk professor.

Prosessorprodusenter som Intel og AMD planlegger å lansere prosessorer utstyrt med to kjerner i løpet av 2005. Dette er en alternativ metode å øke ytelsen til prosessorene, uten å måtte øke klokkehastighet. Men for å utnytte denne arkitekturendringen, må dagens programvare skrives om, fra om å være sekvensielle til å bli parallelle.

Dette er i seg selv ingen nyhet, men nå hevder Erik Hagersten, professor i datamaskinarkitektur og spesialist innen parallellitet i mikroprosessorer ved Uppsala universitet, at dagens programvare vil kjøre langsommere på prosessorer med doble kjerner.

Til svenske Microdatorn sier han at programvare som bare utnytter den ene prosessorkjernen vil kjøres langsommere enn med dagens raskeste prosessor, fordi kjernene sannsynligvis er enklere og opererer med en lavere klokkehastighet enn de raskeste prosessorer med én kjerne.

- Tidligere har det alltid vært slik at en ny generasjon prosessor har gjort eksisterende programmer raskere, eller i hvert fall ikke langsommere, sier Hagersten til Microdatorn.

I tillegg forteller han at det er vanskelig å skrive parallell programvare selv om man starter fra bunnen av.

- Å skrive om sekvensielle programmer kan gi store problemer, mener Hagersten og advarer om at gammel kode som lenge har fungert problemfritt, plutselig kan begynne å feile.

Les hele intervjuet med Hagersten på denne siden.

Til toppen