JUSS OG SAMFUNN

– Ytringsfriheten må vernes også på Internett

Per Morten Hoff og IKT-Norge mener leverandørene skal holde seg langt unna sensurering av innhold.

21. feb. 2008 - 10:43

Nettleverandøren Imbera gikk inn og redigerte bort en tegning av Muhammed fra en av sine kunders nettsider, Human Rights Watch. Imbera henviste til at tjenesteleverandører plikter å fjerne bilder og innhold hvis vedkommende er kjent med at det er gjort noe straffbart.

Det har fått mange til å reagere kraftig, og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norske Presseforbund var en av de.

- Dette er uakseptabelt. For meg er det viktigst at dette kan få ufattelige konsekvenser - også for redaksjoner som har eksterne internettleverandører, sa Kokkvold til NRK.

Nå for han støtte fra en annen generalsekretær, Per Morten Hoff i IKT-Norge

– Ytringsfriheten må vernes også på Internett, spesielt når den blir truet, Internett er åpen for angrep, og vi har forståelse for at dette kan skape redsel, men det kan ikke gå på akkord med ytringsfriheten. Det er like uaktuelt at ISP’er skal sjekke og redigere innhold som er lovlig, som at Posten skal sjekke å vuredere innholdet i brev og reklame som distribueres via Posten, sier Hoff.

Han sier at IKT-bransjen står samlet i sitt syn på at IKT-selskaper ikke skal ha redaktøransvar.

– Vi vil på førstkommende møte diskutere ansvarsområdet spesielt, men vi har gjennom alle år hatt ett felles syn på dette: Vi skal ikke være redaktører, og e-handelsloven fritar oss for ansvar, dersom ikke det er åpenlyst at innholdet er ulovlig, sier Hoff.

Han mener at Imbera gjorde noe de verken burde eller måtte gjøre.

- Ved å ta et redaktøransvar slik lagringsleverandøren har gjort i saken om Human Rights Watch, stiller denne seg selv også i et ansvar som man ikke hadde trengt å gjøre, nettopp på grunn av bestemmelsen i E-handelsloven som fritar internettaktører for ansvar for å formidle innhold via servere eller linjer. Unntaket er dersom man blir gjort oppmerksom på åpenbart ulovlig innhold, noe som ikke ser ut til å være tilfelle i denne aktuelle saken, sier Hoff.

IKT-Norge slår fast at bransjen skal konsentrere seg om å levere løsninger, og ikke forholde seg til hvordan teknologien brukes.

- Vi skal levere sikre og gode teknologiske løsninger og vår bransjes kompetanse skal ligge på dette og ikke på vurdering av innhold. Vi oppfordrer Human Rights Watch til å finne seg en internettleverandør som ikke overprøver ytringsfriheten, sier Hoff.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.