BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ytterligere privatisering i Tele Danmark

Når den danske regjeringen tirsdag offentliggjør sitt forslag til statsbudsjett for 1998, er ett av forslagene å selge halvparten av den gjenværende aksjeposten i Tele Danmark for vel 17 milliarder kroner.

Frode Eriksen
25. aug. 1997 - 10:36

Dermed settes både den svenske og den norske regjering under ytterligere privatiseringspress rundt de statseide selskapene Telia og Telenor.

Telia var en komma unna en delprivatisering i vår, men statsminister Göran Persson satte en stopper for det. Samferdselsminister Ines Ussmann har tidligere både sagt og skrevet at hun ikke har noe i mot en delprivatisering, senest i forbindelse med at telealliansen Unisource, der Telia er en av tre partnere, diskuterte mulighetene for å kjøpe aksjer i hverandres selskap for å styrke forpliktelsene til alliansen.

Også den norske regjeringen vil nok merke seg det danske forslaget. Det er bare Høyre og Fremskrittspartiet som går inn for at alle eller deler av aksjene i Telenor skal selges.

Det er Berlingske Tidende som forteller om budsjettplanene til den danske regjeringen. Staten sitter i dag på 51,7 prosent av aksjene i Tele Danmark og planen er å selge halvparten av aksjeporteføljen for om lag 17 milliarder danske kroner.

Dagens Industri refererer lørdag til analytikere som spekulerer i at aksjesalget vil skje i form av at Tele Danmark kjøper egne aksjer, slik at aksjekapitalen reduseres.

Om det ikke skjer kan det bli for sent for Telias eiere om en vil ha en god pris for aksjene. En rekke europeiske regjeringer forbreder teleprivatiseringer i større eller mindre omfang i høst. Det er grenser for hvor mange teleaksjer som kan svelges unna til anstendige priser. For mange aksjer på en gang kan redusere aksjekursene på teleaksjene, mer enn det smaker for eierne.

Forslaget om aksjesalg i Danmark vil gi neste års statsbudsjett et overskudd på 8 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.