Zenith bærbar kombinerer stil og ytelse

Zeniths bærbare VersaSX er tilgjengelig i Norge. Det er en tynn og stilfull mappe med et fullverdig arbeidsredskap på to kilogram.

Zeniths bærbare VersaSX er tilgjengelig i Norge. Det er en tynn og stilfull mappe med et fullverdig arbeidsredskap på to kilogram.

Jeg hadde maskinen bare noen få dager, og det er begrenset hva slags erfaring dette gir. På den andre siden arbeider jeg utelukkende på bærbar, og har fulgt med utviklingen siden Toshibas første modell kom til Norge i 1985.

De formelle spesifikasjonene er på høyde med prisen. 28.000 kroner gir deg en 300 MHz Pentium II, 4 GB disk, 64 MB minne som kan økes til 256 MB, en 14 tommers flatskjerm (svarer til rundt 16 tommers CRT-skjerm) med 1024 ganger 768 bildepunkter og et uttakbart 24x CD-drev. Systemvaren er Windows 98 eller NT 4.0. Med Windows 98 følger blant annet Laplink, Word 97 og McAfee VirusScan.

I tillegg til vekten kan man merke seg at maskinens flate er noe større enn et A4-ark, og at høyden er tre centimeter. Batteriladeren er svært lett. Det subjektive inntrykket er at maskinen er både avgjørende lettere og enklere å pakke enn den Compaq LTE 5400 jeg bruker til daglig.

Pekeredskapet er en trykkfølsom flate som etter min smak krever litt for store fingerbevegelser. På den andre siden er den forholdsvis presis, og jeg føler ikke større behov for en ekstern mus. En grei egenskap er at lette slag på flaten oppfattes som klikk på venstre mustast.

Inn- og utdataegenskapene er tidsmessige. Serie- og parallellport er der, samt USB og infrarød. Zenith følger modellen med at bærbare skal "dokkes" for tilkopling til nettverk. Jeg ønsker meg en verden der man kopler seg rett på nettverket, og synes det hadde vært mer hensiktsmessig med en direkte Ethernet-utgang. Lyd håndteres av innebygde høyttalere og mikrofon og av en Maestro audiokontroller. Høyttalerne er ikke spesielt gode, men holder til enkel bruk. En utgang lar deg kople til noe bedre.

Tastaturet hører utvilsomt til blant de beste på noe bærbar jeg har prøvd. Inntasting går som på et godt tradisjonelt tastatur (her har Compaq mye å lære!), og støyen er svært begrenset, en viktig detalj når du tar notater mens du snakker i telefon eller er på et møte. Min eneste innvending er at Enter-tasten er litt for liten, og at den pussige Windows-tasten rett til høyre for AltGr burde erstattes av Ctrl. Svært mange Windows-operasjoner krever kombinasjoner av Ctrl og taster som Home, End, PageUp og PageDown. Da er det praktisk å kunne ta slike grep med bare én hånd.

PC-kort-holderen tar to vanlige kort, og har en fin ordning som gjør at selv storfingrede menn kan få dem inn og ut uten å ty til kulepenner eller annet spisst redskap. Enkelheten i moderne bærbare PC-er ble godt demonstrert da Zenith-en uten videre gjenkjente kombikortet fra 3Com med både Ethernet og modem, og lot meg komme ut på nettet uten problemer.

Batteriet må karakteriseres som sterkt. Jeg arbeidet i rundt fire timer, dels med PC-kort-modemet inne, dels ganske intensivt mot Microsofts nye dobbel-CD-ROM Encarta Africana, før maskinen meldte fra at jeg burde kople inn batterieliminatoren fordi det bare var 9 prosent kapasitet igjen. Internett-streif med Internet Explorer er som kjent en diskintensiv beskjeftigelse.

Setter du deg nøye inn i batterifunksjonene kan du få dem til å vare mye lenger. Ellers er det verdt å framheve den spesielle brønnen der du kan bytte mellom CD-drev og diskettstasjon uten å slå av maskinen. Denne brønnen tar også imot ekstra harddisk eller ekstra batteri - eller du kan nytte et standard deksel hvis du vil spare vekt.

Sikkerhetsfunksjonene omfatter passord på fire nivåer: supervisor, user, boot og resume. Supervisor-passordet gir adgang til maskinoppsettet. User gir ulike brukere tilgang til hver sin arbeidsflate. Boot betyr at det kreves passord ved oppstart, resume at det kreves passord for å sette maskinen igang igjen når strømsparerfunksjonene har lagt den i dvale.

Skjermen er meget behagelig, og selv denne femtiåringen med nye progressive briller arbeidet uanstrengt i standardoppløsningen. At sidemannen følger like uanstrengt med på alt du gjør, pleier å være en velkommen egenskap for en flatskjerm.

Fargen på lånemaskinen var mørk grå "metallic". Små men viktige designdetaljer gjør maskinen også visuelt tiltrekkende. VersaSX er ikke myntet på forbrukermarkedet, men markedsføres av Bull AS med tanke på profesjonelle brukere. Det finnes også en tyngre og litt større variant der både diskett- og CD-drev er permanent tilgjengelige.

Til toppen